Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Olomoucká zoo začala chovat seriemy rudozubé. Příbuzné gigantického pravěkého predátora

Jednu z voliér naproti euroasijskému safari v olomoucké zoo obydlely seriemy rudozobé, příbuzné gigantického nelétavého ptáka, vrcholového predátora z období třetihor. Mladý pár seriem je první v historii svatokopecké zoologické zahrady, samec pochází z Plzně, samice z Jihlavy.

Seriemy strávily rok v neveřejné části zoologické zahrady, kde se jim podařilo odchovat již jedno mládě, nyní je mohou konečně vidět i návštěvníci. "Ti je ale nejspíš dřív uslyší, než uvidí. Nezůstáváme také pouze u nových zvířat. Jejich voliéru jsme osadili pampovou trávou, kterou by ptáci potkali i ve své latinskoamerické domovině," uvedla v tiskové zprávě mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská.

Příbuzným seriem je phorusrhacos, gigantický nelétavý pták, který byl v období třetihor vrcholovým predátorem. Obýval travnaté oblasti Jižní Ameriky, měl 70 centimetrů dlouhý zobák a lovil ostatní zvířata. Podle paleontologických nálezů měl 250 centimetrů na výšku a 130 kilogramů. "Tento postrach jihoamerické pampy lze vidět už jen ve filmu Cesta do pravěku, jeho příbuzní v olomoucké zoo, které v letošní sezóně nově představujeme, jsou ze stejné oblasti," popsal zoolog Jan Kirner.

Na Svatý Kopeček dorazila vzácná lvice ze Švýcarska. Zoo doufá v rozšíření veleúspěšného chovu

Olomoucká zoologická zahrada přivítala na pátek třináctého novou samici lva berberského, která na Svatý Kopeček přicestovala ze Švýcarska. Na takřka dvouletou lvici čeká v zoo samec Thembi, ošetřovatelé doufají ve vznik chovného páru. Šelmy si na...

Domovinou seriem je Jižní Amerika a jejich výrazný hlasový projev se nese na kilometry daleko. V přírodě se živí zejména drobnými obratlovci, loví i malé ptáky a hady. V zoo jsou základem potravy laboratorní myši.

"Stejně jako jejich hrůzu nahánějící pravěký bratranec jsou i tito pozemní ptáci stvořeni pro rychlý běh, dokáží vyvinout rychlost až 25 kilometrů v hodině. Létají jen neradi," dodala mluvčí zoo.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky seriema rudozubá, pták, chov, pravěk, voliéra, zoo, Olomouc, ptáci, zoologická zahrada, Jižní Amerika, Plzeň, Jihlava, Cesta do pravěku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká zoo začala chovat seriemy rudozubé. Příbuzné gigantického pravěkého predátora  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.