Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Ve Chválkovicích bude linka na třídění odpadů z celého kraje. Přinese úspory

Ve Chválkovicích u Olomouce chce spolek Odpady Olomouckého kraje do dvou let vybudovat třídící linku, která by zpracovávala odpady z celého regionu. Kraj si od toho slibuje větší recyklaci, města a obce by měly ušetřit, část odpadů půjde na výrobu energie. Spolek chce přesvědčit starosty, aby projekt podpořili.

Centrální dotřiďovací linka by měla vyrůst v Olomouci – Chválkovicích v areálu Technických služeb města Olomouc.

"Systém nabídne nejlepší technologii, kdy budeme moci dotřiďovat směsný i separovaný odpad. Tak budeme schopni co nejvíce surovin směřovat k recyklaci, případně k energetickému využití a naopak se maximálně obejít bez skládek, jejichž poplatky se budou každý rok skokově zvedat,“ vysvětlil v tiskové zprávě Martin Šmída (PirSTAN), předseda správní rady spolku Odpady Olomouckého kraje a krajský radní pro životního prostředí.

Česká republika se zavázala, že bude do roku 2035 až 65 procent komunálního odpadu recyklovat. "Proto chceme ve spolupráci s městy a obcemi realizovat řešení, které jim dá jistotu a kontrolu nad strategickou surovinou, jíž odpady bezpochyby jsou,“ dodal Šmída.

Obce v kraji začínají třídit gastroodpad. Ze zbytků jídel je zelená energie, pokryla by odběr desítek domácností

Třídění gastroodpadu si v Olomouckém kraji získává stále větší podporu. Jako první v zemi začali se sbíráním zbytků jídel a odpadů z kuchyni lidé v Šumperku, nyní se připojují další města. Desítky tun odpadů putují do bioplynové stanice v...

Linka přijde asi na půl miliardy korun, na investici se budou podílet obce a města, členové spolku Odpady Olomouckého kraje. Příspěvek vychází na 1500 korun na obyvatele. "Tato částka pokryje investiční náklady na vybudování potřebných zařízení. Pro akcionáře spolufinancující záměr bude cena na bráně o 16 až 20 procent nižší oproti ostatním,“ sdělil projektový manažer Technických služeb města Olomouce Lukáš Václavík.

Zástupci kraje a spolku nyní hodlají vyjet do regionů, aby starostům projekt představili. "Pojedeme do všech koutů našeho kraje, aby se všichni dozvěděli, oč jde a jaké jsou možnosti. Chceme co největší část odpadů recyklovat a část následně energeticky využít. Snažíme se městům a obcím přinést řešení," dodal hejtman Josef Suchánek (PirSTAN).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto EKO-KOM

Štítky odpady, třídící linka, výstavba, spolek, Chválkovice, Olomouc, Olomoucký kraj, odpad, Martin Šmída, Piráti a Starostové, Česko, Josef Suchánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Chválkovicích bude linka na třídění odpadů z celého kraje. Přinese úspory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.