Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Mladé uprchlíky z Ukrajiny olomoucká charita seznamuje s památkami i českou kulturou

Pro mladé uprchlíky z Ukrajiny pořádá olomoucká charita adaptační kurzy zaměřené na poznání české kultury, jazyka i zdejších památek. Do programu se již zapojilo několik desítek uprchlíků od 13 do 19 let, kteří museli vinou ruské invaze opustit své domovy.

"Na účastnících bylo vidět, že jsou vděční za čas, který jsme jim, tvorbě a následné realizaci programu věnovali. V průběhu bylo navíc u zúčastněných možné pozorovat velké pokroky vzhledem k citlivosti i začlenění vůči jazyku a společnosti," uvedl sociální pracovník Bedřich Bolf z nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Charity Olomouc Etapa, který byl jedním z tvůrců programu.

První mladí Ukrajinci si během adaptačních kurzů již prohlédli řadu olomouckých památek včetně Arcibiskupského paláce, kde k nim promluvil arcibiskup Jan Graubner. Jeden z turnusů zavítal i na zdejší radnici, kde umělecky nadaným dětem nabídl olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO) zveřejnění jejich kreseb v městské galerii. Mladí uprchlíci zamířili i na zdejší sportoviště, do relaxačního centra nebo ochutnali českou kuchyni. "Obzvláště pro chlapce, kteří byli sportovně zaměřeni, byla návštěva tělocvičny a hřiště důležitým fyzickým odreagováním," doplnil Bolf.

Počet uprchlíků v Olomouckém kraji klesl na pětinu. V červenci se chystá dobročinný koncert

Počet ukrajinských uprchlíků, kteří se registrují k pobytu v Olomouckém kraji, nyní klesl na pětinu původního množství. Celkem našlo v regionu zázemí zhruba 10 300 Ukrajinců, kteří uprchli před ruskou agresí. V Olomouci funguje krajské centrum...

Klíčovým prvkem podle něj bylo také seznámení účastníků z různých částí Ukrajiny mezi sebou a jejich vzájemné sdílení zkušeností a zážitků. Adaptačním programem však proces začleňování do nového prostředí nekončí. "S řadou z nich jsme navázali dlouhodobější spolupráci za účelem podpory při hledání možností uplatnění na trhu práce nebo při hledání návazného studia," doplnil zástupce olomoucké charity.

Olomoucká charita stejně jako ostatní charity v tuzemsku pomáhá uprchlíkům z Ukrajiny od počátku konfliktu a to materiálně i zajištěním zázemí. K dispozici je jim v Olomouci i charitní ordinace pro lidi v nouzi. Domluvit se zde navíc mohou ve svém rodném jazyce; působí zde totiž lékařka ukrajinského původu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniela Šnejdarová, Bedřich Bolf

Štítky Ukrajina, uprchlíci, děti, mládež, adaptační kurzy, charita, Olomouc, uprchlík, kultura, Jan Graubner, Miroslav Žbánek, ANO 2011, Arcibiskupský palác

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladé uprchlíky z Ukrajiny olomoucká charita seznamuje s památkami i českou kulturou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.