Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Metr zahrady za tři tisíce. Zahrádkáře zaskočily ceny pozemků v plánované olomoucké osadě

Na podzim by se měla rozběhnout další etapa budování protipovodňových opatření na řece Moravě v Olomouci. Projektu má ustoupit zahrádkářská osada, náhrada by měla vzniknout v nedaleké lokalitě Andělská. Zahrádkáři ale s nabídnutou variantou nesouhlasí, cena za pronájem i případný odkup pozemků je podle nich příliš vysoká.

Projekt kolonie Andělská si podle městské analýzy vyžádá investici několika desítek milionů korun a magistrát chce nejprve zmapovat zájem zahrádkářů o nákup či pronájem pozemků. Zahrádkáři kritizují jejich vysokou cenu. Návrh dalšího postupu projedná příští týden zastupitelstvo.

V nové zahrádkářské osadě Andělská u železniční trati na Nových Sadech má vzniknout 79 zahrádek o celkové ploše 20 369 metrů čtverečních. Cena jednoho metru čtverečního podle znalců činí 1620 korun a hodnota všech parcel je bezmála 33 milionů korun. K této ceně je nutné připočíst náklady spojené s vybudování zahrádkářské osady, které mají činit 45,5 milionu korun.

Řeku na jihu Olomouce čeká proměna. Projekt od zahrádkářů ochranu nezajistí, zní z Povodí Moravy

Už příští rok by mohla odstartovat další etapa budování protipovodňových opatření na řece Moravě. Budování vodohospodářských objektů a terénní úpravy se mají zaměřit na pravý břeh řeky v oblasti Nových Sadů nedaleko čistírny odpadních vod. V této...

Radnice chce metr čtvereční pozemku v osadě Andělská zahrádkářům nabídnout za sníženou cenu 3000 korun nebo za roční nájemné 115 korun. V případě pronájmu si ale na zahrádce budou moci instalovat pouze malé přístřešky na nářadí. "Cílem tohoto postupu je zjistit koupěschopnou poptávku stávajících uživatelů zahrádkářské kolonie Morava. Pro realizaci stavby osady Andělská je nutné, aby počet zájemců o koupi umožnil městu získat dostatek finančních prostředků na vlastní realizaci stavby," stojí ve zprávě pro zastupitele.

Jak vnímáte cenu 115 korun za roční pronájem metru čtverečního zahrady v Olomouci?

Celkem hlasovalo365 čtenářů

Cena pozemků zahrádkáře z kolonie Morava zaskočila. "Je to totální nehoráznost a ukázka absolutní moci. Radnice de facto nabízí úhor jako zahradní pozemek, ovšem za cenu zasíťované stavební parcely. Tady je to ovšem bez ničeho. Zahrádky by měly mít rozlohu zhruba 250 metrů čtverečních, to by znamenalo cenu 750 tisíc korun za jednu nebo pronájem skoro 30 tisíc korun ročně," řekl Rostislav Inderka, který na podzim bude muset opustit zahrádku v osadě Morava.

Radnice podle Inderky původně navrhovala prodejní cenu pozemků v osadě Andělská 250 Kč až 300 Kč za metr čtvereční, nájemné nemělo překročit deset korun za metr čtvereční. "Navíc radnice nabízela přestěhování všeho, co by šlo, včetně zahradních domků. Později přišli s plánem, že chatky budou typizované dle návrhu radnice. Stále však platilo přestěhování všeho ostatního," řekl.

Poslední díl protipovodňové ochrany Olomouce: město začne plánovat úpravy nedaleko Klášterního Hradiska

Protipovodňová opatření nedaleko centra Olomouce jsou před dokončením, další úpravy jsou pak v plánu v okrajových částech města. Etapa na Nových Sadech již má stavební povolení, postupně se začne plánovat i změna řeky Moravy a jejího okolí v...

Se zájemci o koupi zahrádky v osadě Andělská chce město uzavřít budoucí kupní smlouvy. Podle úředníků ale nelze garantovat, že tyto smlouvy budou podepsány ještě letos, takže zahrádkáři z kolonie Morava se nebudou moci ihned přestěhovat do nové osady.

Magistrát nedávno vydal povolení pro stavbu protipovodňových opatření u řeky Moravy na Nových Sadech, která zvýší ochranu této části Olomouce před velkou vodou. Zahrádkáři z osady Morava se odvolali a připravili vlastní projekt úprav na protějším břehu řeky Moravy, díky kterému by kolonie mohla být zachována. Zahrádkáři tvrdí, že jejich varianta zajistí protipovodňovou ochranu i lepší podmínky pro živočichy.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Zahrádkáři, kolonie, zahrádkářská osada, Andělská, Morava, Nové Sady, Olomouc, Povodí Moravy, protipovodňová opatření, pozemek, řeka Morava, metr čtvereční

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Metr zahrady za tři tisíce. Zahrádkáře zaskočily ceny pozemků v plánované olomoucké osadě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.