Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Cykloboxy za statisíce v Prostějově téměř nikdo nevyužívá. Lidé o nich zřejmě vůbec nevědí

Ačkoliv se Prostějovu přezdívá jako městu kol, zdejší cykloboxy na autobusovém nádraží a u městských lázní téměř nikdo nevyužívá. Bezpečné schránky na kola přišly na statisíce korun, ale včetně bezdomovců je využije jen pár lidí za měsíc. Důvodem může být skutečnost, že o boxech na kola lidé téměř vůbec nevědí.

Cykloboxy fungují již několik let na autobusovém nádraží v Prostějově a později se objevily také u městských lázní poblíž centra. Jde o uzamykatelné stojany na kola zabezpečené volitelným číselným kódem. U nádraží jejich vybudování včetně informační tabule přišlo na 1,8 milionu korun.

Jejich využití je však minimální. "Je to k neuvěření, ale je to asi jen dvakrát až třikrát za měsíc. Myslím, že se o nich vůbec neví nebo je to prostě pro lidi příliš složité. Navíc si vezměte, že se tam vlezou pouze dvě kola a u lázní máte dva boxy. To v žádném případě nenahradí řadu dvaceti až třiceti stojanů. Každopádně však cykloboxům chybí propagace," kritizoval vyhozené peníze opoziční prostějovský zastupitel Petr Ošťádal (Na rovinu!).

Na sociálních sítích dokonce zorganizoval soutěž o dva lístky do kina, kde lidé využití cykloboxů tipovali. Přesné číslo neuhodl nikdo. "V životě jsem o nich neslyšela, takže využití bude nulové," posteskla si jedna z diskutujících.

Lidé u nádraží v Prostějově se bouří. Plánovaná cyklověž zničí poslední kousek zeleně

Zatím na ni nejsou peníze, ale proti už se postavili všichni obyvatelé z okolí. Plánovaná cyklověž u vlakového nádraží v Prostějově podle nich stojí na jediném kousku zeleně a budou se kvůli ní muset kácet stromy. Navíc je na nevhodném místě, kde...

Správu cykloboxů město v minulosti svěřilo technickým službám a za údržbu platilo několik tisíc korun ročně. "Jde o provozování šesti cykloboxů na terminálu autobusového nádraží. Jedná se o pravidelnou kontrolu, úklid, vandalismus a zajištění případných záručních a pozáručních oprav," vysvětloval v minulosti náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil (Pévéčko). 

Dopravu ve městě má nyní na starosti náměstkyně primátora Prostějova Alena Rašková (ČSSD). "V této chvíli nevím, jak přesně jsou cykloboxy využívané. Je pravda, že lidé si kola dávají spíše do stojanů, ale proč nevyužívají cykloboxy, které jsou, myslím, zdarma, to opravdu nevím," odtušila náměstkyně.

Pokud by se cykloboxy nezačaly více využívat, bylo by podle opozičního zastupitele Ošťádala dobré ještě jednou promyslet, zda má vůbec cenu stavět u vlakového nádraží v Prostějově plánovanou cyklověž, proti které navíc protestují místní obyvatelé, protože zabere zeleň.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Na rovinu

Štítky cykloboxy, využití, kritika, bezdomovci, cyklostika, stojany, radnice, Prostějov, autobusové nádraží, lázně, Jiří Pospíšil, Alena Rašková, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cykloboxy za statisíce v Prostějově téměř nikdo nevyužívá. Lidé o nich zřejmě vůbec nevědí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.