Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Zábřeh opustil Jindřich Solovský. Zemřel obdivovaný kantor a osobnost nejen místní kultury

S oblíbeným pedagogem, moderátorem a muzikantem Jindřichem Solovským se loučí nejen město Zábřeh. Aktivní pořadatel akcí i propagátor turistiky, sportu či přírody Jeseníků zemřel ve věku 81 let. Výchově a vzdělávání dětí se věnoval více než půlstoletí, i v seniorském věku rozvíjel řadu kulturních aktivit v regionu.

„Město Zábřeh vyjadřuje hluboký zármutek nad úmrtím PANA učitele, moderátora, muzikanta a velkého zábřežského patriota Jindřicha Solovského. Připojujeme se k projevům účasti pozůstalým. S úctou a poděkováním vzdáváme čest jeho památce,“ uvedli zástupci města na Šumpersku na sociálních sítích. Jindřich Solovský zemřel v sobotu 11. června 2022 ve věku 81 let.

Prostějovské letiště v šoku. Na Plumlovské přehradě utonul instruktor plavání průzkumného praporu

Prostějovské letiště truchlí. V pátek na Plumlovské přehradě utonul náčelník tělesné výchovy 102. průzkumného praporu, instruktor boje zblízka a vojenského plavání Stanislav Lánský. Přivolaní záchranáři třiapadesátiletému muži, sportovci tělem i...

Smutek nad odchodem význačné osobnosti regionu vyjadřují pod oznámením desítky lidí a přidávají i své vzpomínky na přátelského učitele a moderátora. „Stále tomu nemohu uvěřit! Vzpomínám na všechna naše setkání a na to poslední po mém koncertě 29. dubna obzvlášť! Jindřichu, příteli můj milý, nikdy na Tebe nezapomenu! Všem Tvým blízkým upřímnou soustrast,“ napsal známý český swingový zpěvák Jan Smigmator.

Absolvent Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Jindřich Solovský působil ve školství více než padesát let. Poznal pozice učitele, zástupce ředitele i ředitele školy na několika institucích ve městě i na vesnici.

Od roku 1966 působil jako pedagog na zábřežských školách, kde se zasloužil o rozvoj řady zájmových aktivit. Věnoval se ale i oblasti sportu jako cvičitel, školitel, rozhodčí či spoluorganizátor významných soutěží a událostí. Ještě v průběhu května absolvoval túry v Jeseníkách, které sám označoval jako drsné a krásné zároveň.

Nejvíce patrný byl podle zástupců Zábřeha přínos Jindřicha Solovského v oblasti kultury, kde byl ve svém živlu a cítil, že plní své další poslání. A to v roli muzikanta jakožto člen Moravia Big Bandu, zakladatele hudebních těles, spoluorganizátora a moderátora obrovské řady akcí či spolutvůrce Kroniky města Zábřeha. Byl držitelem Ceny města Zábřeh i ocenění Pedagog města.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Zábřeh

Štítky kultura, Zábřeh, Jindřich Solovský, učitel, moderátor, úmrtí, Jeseníky, okres Šumperk, Jan Smigmator, Univerzita Palackého v Olomouci, Pedagogická fakulta Univerzity Palackého

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zábřeh opustil Jindřich Solovský. Zemřel obdivovaný kantor a osobnost nejen místní kultury  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.