Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Počty nově příchozích uprchlíků z Ukrajiny v regionu dál klesají. Ubytování je dostatek

Velmi malou vytíženost eviduje Olomoucký kraj u Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině, které sídlí v Hanáckých kasárnách v Olomouci. Do regionu od začátku června přicestovalo celkem okolo 300 občanů země zasažené válečným konfliktem. Na začátku imigrační vlny jich bylo i pět set denně.

Počet příchozích ukrajinských uprchlíků do Olomouckého kraje stále klesá, hejtmanství ale zatím nepřipravuje další omezení provozu Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU). Ubytovací kapacity jsou v kraji dostatečné a problémy se zajištěním střechy nad hlavou pro Ukrajince prchající před válkou nejsou.

"V Olomouci zatím žádnou redukci provozu KACPU neplánujeme," uvedl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (Piráti a STAN). Připomněl, že na konci června by měl v zemi skončit nouzový stav a případné kroky chce hejtmanství koordinovat s postupem krizového štábu vlády.

Olomouc řeší skupinu romských uprchlíků u nádraží. Jde o dávkovou turistiku, míní primátor

Skupina několika desítek Romů z Ukrajiny se pohybuje v posledních dnech v oblasti olomouckého vlakového nádraží. S lidmi v problematické situaci hovořili pracovníci magistrátu i krajského střediska pro uprchlíky KACPU. Podle nich však Romové...

"Nicméně je pravda, že v Olomouci je vytíženost KACPU velmi malá. Pokud se vláda nerozhodne KACPU úplně rušit, tak my možná budeme jeho provoz ještě dále redukovat. V tuto chvíli ale tento plán nemáme," řekl Suchánek, podle kterého bude záležet na vývoji počtu příchozích uprchlíků z válkou zasažené Ukrajiny, která od konce února čelí ruské invazi.

V Olomouckém kraji bylo dosud registrováno 11 200 uprchlíků z Ukrajiny, v závěru dubna jich bylo zhruba 9 700. Největšímu náporu KACPU čelilo v březnu, v následujících týdnech počty ukrajinských uprchlíků klesly. Za prvních 12 dní v červnu bylo v kraji evidováno zhruba 300 uprchlíků. Na začátku uprchlické vlny krajské asistenční centrum v Hanáckých kasárnách v centru Olomouce denně odbavilo až 500 uprchlíků. "Problémy s jejich ubytováním nemáme. Kapacitně jsem připraveni i na vyšší počty, pokud by se situace změnila," podotkl hejtman.

Mladé uprchlíky z Ukrajiny olomoucká charita seznamuje s památkami i českou kulturou

Pro mladé uprchlíky z Ukrajiny pořádá olomoucká charita adaptační kurzy zaměřené na poznání české kultury, jazyka i zdejších památek. Do programu se již zapojilo několik desítek uprchlíků od 13 do 19 let, kteří museli vinou ruské invaze opustit...

Krajský úřad už na konci dubna zkrátil provozní dobu KACPU, které funguje v Hanáckých kasárnách v centru Olomouce. Většina uprchlíků se ubytovává v privátních zařízeních. Hejtmanství podle Suchánka nemá údaje o tom, kolik uprchlíků se z kraje vrátilo zpět na Ukrajinu. Statistika se vede pouze na celostátní úrovni, z těchto dat ovšem nelze vyčíst informace o jednotlivých krajích.

Praha ve středu uzavře své KACPU ve Vysočanech. Důvodem jsou přeplněnost metropole a nedostatečné kapacity, uvádějí představitelé města.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Ukrajina, KACPU, krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině, policie, pomoc, ubytování, uprchlíci, Olomoucký kraj, uprchlík, Olomouc, válka, Josef Suchánek, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počty nově příchozích uprchlíků z Ukrajiny v regionu dál klesají. Ubytování je dostatek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.