Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Ulici u Timpa čeká čtyřměsíční rekonstrukce. Místní rozčílil úbytek parkovacích míst

Na čtyřměsíční omezení se musejí připravit řidiči a obyvatelé v oblasti olomouckého sídliště na Tabulovém vrchu. Město chce využít mírnějšího prázdninového provozu k opravě zhruba dvě stě metrů dlouhého úseku u obchodního domu Timpo. Místní podobu rekonstrukce kritizují, vadí jim úbytek parkovacích míst v již tak problematické lokalitě.

FOTOGALERIE: Po dvou letech hotovo. Most na Masarykově třídě se otevře tramvajím i autům

Po dvou a čtvrt roce se na most na Masarykově třídě v Olomouci vrátily zatím ve zkušebním režimu tramvaje. Od prvního červencového rána už pak vyjedou soupravy i s cestujícími přes důležitý městský bulvár zpět do centra. Most přezdívaný Rejnok...

Třída Svornosti v úseku od křižovatky s ulicí U Kovárny a dále pak s ulicí Kmochova se začne opravovat od pondělí 4. července a práce budou probíhat ve dvou etapách až do začátku října. Také v této oblasti je úprava nastavena do režimu zóny 30. Oblastí s maximální povolenou rychlostí 30 kilometrů v hodině v Olomouci přibývá, mění se také pravidla pro přednost projíždějících vozidel, což má vést k bezpečnějšímu a klidnějšímu provozu.

„Oprava spočívá v obměně asfaltových vrstev krytu místní komunikace a betonových obrubníků. V rámci stavební činnosti budou upravena místa pro přecházení a přechody pro chodce do požadovaných standardů. Stávající šíře komunikace bude využita pro umístění parkovacích zálivů,“ vysvětluje stavební technik odboru dopravy olomouckého magistrátu Svatopluk Kukla.

Rekonstrukce třídy Svornosti v Olomouci
Stavební práce budou probíhat v době od  4. července 2022 do 2. října 2022
Stavba bude rozdělena na 2 části:
V termínu od 4. července do 21. srpna (etapa 1.A + 1.B) budou práce probíhat za plné uzavírky v první části stavby od křižovatky s ulicí Kmochovou po budovaný zvýšený práh s místem pro přecházení, který bude umístěn na komunikaci na úrovni domu  tř. Svornosti  50. Druhá část opravované komunikace bude v provozu, včetně parkovacích míst.
V termínu od 22. srpna do 2. října (etapa 2) budou práce probíhat za úplné uzavírky v druhé části stavby od zvýšeného prahu po křižovatku s ulicí U Kovárny. První část již opravené komunikace bude podmíněně v provozu, včetně parkovacích míst.
Zdroj: olomouc.eu

U Timpa už se nebude parkovat šikmo ke krajnici, ale kolmo. Celou ulici rozdělí vždy po několika parkovacích stáních drobné ostrůvky. „Společně s úpravou parkovacích stání projekt také lépe řeší prostor pro umístění kontejnerů. Budou zde parkovací místa pro celkem 92 vozidel, z nichž 5 míst bude vyhrazených,“ doplňuje investiční náměstek primátora Martin Major (ODS).

POLITICKÁ KORIDA: Co si myslíte o plánované stavbě Šantovka Tower v Olomouci?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Krajský soud v Olomouci nedávno zamítl žalobu proti územnímu rozhodnutí pro výškovou budovu Šantovka Tower. Ta má v...

V oblasti jednoho z největších olomouckých sídlišť je situace s parkovacími místy dlouhodobě problematická. „Podle projektu zde ubyde okolo devíti parkovacích stání. Raději bych viděl opačný trend. Předpokládám, že takto jsou místa nastavena kvůli legislativě,“ uvedl na sociálních sítích předseda Komise městské části Tabulový vrch a olomoucký zastupitel Josef Kaštil (ODS).

Na sociálních sítích lidé upozorňují, že v dopravně zatížené lokalitě by mohl být úbytek míst ještě výraznější. Kvůli zklidnění dopravy dojde ke snížení šířky silnice. V okolních ulicích není situace o mnoho lepší, navíc v těchto oblastech po část dne parkují i zaměstnanci nedaleké Fakultní nemocnice Olomouc. „Desítky míst, kde auta standardně parkují, nám zabere zúžení cesty. Ale nemáme se čeho bát, za rok si za to místo, které ani nenajdeme budeme muset ještě zaplatit,“ míní v komentáři Martin Kvapil s odkazem na plánovanou změnu parkovací strategie v Olomouci.

Náklady na rekonstrukci komunikací na třídě Svornosti jsou stanoveny na 5,4 milionu korun, ve výjimečných případech jako stěhování nebo odvoz imobilní osoby bude řidičům vjezd na stavbu po dohodě se stavbyvedoucím umožněn.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Josef Kaštil

Štítky rekonstrukce, investice, třída Svornosti, Timpo, Olomouc, doprava, parkování, Tabulový vrch a.s., ODS, Martin Major, Fakultní nemocnice Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ulici u Timpa čeká čtyřměsíční rekonstrukce. Místní rozčílil úbytek parkovacích míst  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.