Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Co si myslíte o plánované stavbě Šantovka Tower v Olomouci?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Krajský soud v Olomouci nedávno zamítl žalobu proti územnímu rozhodnutí pro výškovou budovu Šantovka Tower. Ta má v Olomouci řadu kritiků. Co si o plánované stavbě myslíte?

Odpovědi zastupitelů nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle času doručení do redakce.

Michal Giacintov (KDU-ČSL)

O budově Šantovka Tower se v Olomouci už mnoho let bouřlivě diskutuje. S její stavbou nesouhlasí část památkářů i někteří odborníci, ale investor má opačný názor. Nicméně stavba již získala právoplatné územní rozhodnutí, neboť splnila všechny požadavky kladené na ni příslušnou právní úpravou. Odcházející ombudsmanka Anna Šabatová následně podala žalobu ve veřejném zájmu proti tomuto rozhodnutí. Krajský soud pak v březnu potvrdil platnost územního rozhodnutí. Je zde tedy otázka, jak to bude v budoucnu s výškovými limity a výstavbou výškových budov v Olomouci? Zájem o ně bude kvůli atraktivitě města a vysokým cenám pozemků sílit. Proto považuji za potřebné, aby - podobně jako v případě jiných měst - vznikla „výšková mapa“ s koncepcí dalšího rozvoje a regulace. Město musí být aktivní a sebevědomé při ochraně svých výjimečných hodnot. Jde i o nastavení budoucích vztahů s investory a developery. Proto je třeba široké odborné diskuze, u které by měli být především architekti, urbanisté a památkáři, ale i politici a investoři.

Yvona Kubjátová (ČSSD)

Můj názor na výstavbu je od počátku konstantní a neměnný. Mně se to jako nápad velmi líbilo a vysvětlení, že když se podívám v určitém konkrétním místě z Dolního náměstí přes ulici Kateřinskou, tak to bude vidět, mě vážně nepřesvědčil. Ve městě, kde téměř v jeho středu je komín od teplárny? Ale co člověk, to názor. Ne nadarmo se u nás přece říká: "Někdo má rád holky, jiný zase vdolky…“ Tak to prostě je. A rozhodnutí soudu, jako nezávislé instituce je takové, jaké je. To mi nepřísluší komentovat.

David Helcel (Piráti a Starostové)

Šantovka Tower není o líbí, či nelíbí. Je především o bezprecedentním privilegování vyvoleného investora ze strany politiků ve vedení města i kompetentních úředníků na magistrátu. Je o systematickém nadřazování individuálního soukromého zájmu nad zájem veřejný. Je o opakovaném výsměchu duchu zákona a názorům soudů. Je o absenci předchozí odborné a veřejné diskuze.

POLITICKÁ KORIDA: Mělo by se rozhodnutí o novém parkovacím systému v Olomouci odložit?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Mělo by se rozhodnutí o přesné podobě nového parkovacího systému v Olomouci odložit až na období po komunálních...

Kauza se táhne již 14 let a obstrukce pokračují dále, ačkoli má ŠTW již vydané územní rozhodnutí. Rada města odmítla vydat stavební uzávěru pro dočasnou ochranu území, zastupitelstvo neustále odkládá schválení změny územního plánu a v červnu dokonce rozhodlo, že obnovení výškových limitů na Šantovce se začne řešit znovu, a to již potřetí, úplně od začátku. A tak to, co běžně zabere dva roky, se v tomto případě politicky protahuje již na více než sedm let. ŠTW by se tak mohla zapsat do právních učebnic jako ukázka systémové podjatosti samosprávy i státní správy.

Miloslav Tichý (ANO)

Otázka směřuje ke konkrétní stavbě, já si však dovolím odpovědět trochu ze široka. Od doby přijetí, resp. přípravy územního plánu uplynula už dlouhá doba, proto si myslím, že by nebylo na škodu otevřít debatu o jeho budoucnosti a případné větší aktualizaci. Nedávno padl první výkop – proběhla zajímavá konference, kterou uspořádala Okresní hospodářská komora Olomouc, kdy jejím tématem byl právě také územní plán. Diskutovaly se pochopitelně též výškové limity, které si před mnoha lety vymínilo Ministerstvo kultury. Opakovaně zaznívá otázka, zda je správné, aby v celé Olomouci platila stejná výšková regulace 23 metrů. Neměli bychom se na jednotlivá území dívat diferencovaně? Mimochodem, od odborníků na územní plánování zaznělo, že územní plán nemá být apolitický, ale že se do něj mají promítat právě politické představy demokraticky zvolených zastupitelů. Proč tedy nenechat budoucí zastupitele, ať rozhodnou, zda chtějí z Olomouce moderní metropoli s krásným historickým jádrem, anebo budoucí rozvoj města zakonzervovat.

POLITICKÁ KORIDA: Mělo by město Olomouc zadávat veřejné zakázky firmám napojeným na Rusko?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Mělo by město Olomouc zadávat veřejné zakázky, zejména stavební zakázky, firmám napojeným na Rusko nebo na ruské...

Co se samotné stavby Šantovka Tower týče, nejsem architekt, ani samozvaný odborník na „estetično“. Nevnucuji nikomu svůj názor, je opravdu jen subjektivní. Co se může líbit mně, nemusí se líbit druhému (a naopak). Z podoby Šantovky Tower nejsem nijak unešený, ale ani mi nevadí. Líbí se mi celkový koncept, plánovaná zástavba této lokality. Líbí se mi moderní a netradiční stavby (např. Envelopa Office Center v této lokalitě se opravdu povedla). Jako zastupitel respektuji, že stavebník má platné územní rozhodnutí, které nezrušil ani nedávný soud. A kvituji, že otevřeně komunikuje s vedením města a odbornými komisemi a své projekty si obhajuje i před veřejností.

Pavel Grasse (ProOlomouc)

Jsem také kritikem výškové budovy Šantovka Tower v poloze, pro kterou dostala územní rozhodnutí. A obecně v poloze v blízkosti městské památkové rezervace, respektive v jejím ochranném pásmu. Myslím si, že politické reprezentace našeho města roky ignorovaly potřebu široké odborné i veřejné diskuze o tom, kde je dobré plánovat a realizovat „moderní olomoucké CITY“ s výškovými budovami, protože bylo jasné, že dychtivost po nich jednou přijde i do Olomouce. Tomu vývoji se nejspíš zabránit nedá, a proč také. Jen je potřeba hledat vhodné místo dříve, než ta potřeba nastane. Tomu se říká „plánování rozvoje města“ a „vize“. Jde o to, aby v Olomouci našly svůj prostor i moderní výškové stavby, i byla ochráněna v kontextu historická hodnota olomouckého jádra a jeho jedinečných staveb. Já vidím vhodné polohy pro nové CITY za železnicí v Hodolanech. Zanedlouho tato lokalita bude mít i dobrou dopravní přístupnost, až se vybuduje východní tangenta. Ale myslím si, že dnes už o diskuzi ani hledání vhodných míst pro výškové stavby v Olomouci nejde, že se „problém“ zúžil jen na obhajobu projektované Šantovky Tower.

Martin Jirotka (SPD a SPOZ)

V každém případě je tato stavba téma, které rozděluje občany, úředníky i politiky již více jak deset let. Každý má na ni svůj názor, některá hnutí na tom vybudovala i svoji předvolební kampaň. Když SPD vstupovala v roce 2018 do zastupitelstva, bylo hned zřejmé, že v následujícím období se bude mnohokráte s tímto problémem setkávat. Musím konstatovat, že náš názor na tuto stavbu je konzistentní a dlouhodobě neměnný. Myslíme si, že Olomouc by měla být rozrůstajícím se moderním městem s moderní architekturou a infrastrukturou, samozřejmě se zachováním toho historického, co činí Olomouc perlou Moravy. A pokud se máme rozrůstat, tak je pro nás důležité nezabírat další úrodnou půdu, ale plně využít potenciál míst, jako je místo po bývalém MILO Olomouc. Jsme zastánci rozhodnutí a vizí v těchto intencích i svobodného podnikání s přidanou hodnotou pro město Olomouc. Neměli bychom si nechat vnucovat názor v nutnosti radikálně omezit výšku nových staveb v Olomouci. Proto nám výstavba Šantovky Tower nijak nevadí, pokud by tím nebylo porušeno právo. Ba co více, myslíme si, že v nejvyšším patře této administrativní budovy by měla být nějaká vyhlídka na skutečné krásné historické centrum.

Neodpověděli Otakar Bačák (spOLečně), Jiří Zima (KSČM) a Jan Holpuch (ODS).

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SMC Development

Štítky politická korida, Šantovka Tower, soud, Olomouc, výšková budova, investor, Krajský soud v Ostravě, územní plán, KDU-ČSL, Svoboda a přímá demokracie, Anna Šabatová, Yvona Kubjátová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Co si myslíte o plánované stavbě Šantovka Tower v Olomouci?  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.