Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Soutěž o prodej nádraží v Náměšti na Hané je před koncem. Spolek usiluje o jeho záchranu

Už jen pár dní zbývá do konce soutěže na prodej nevyužívaného nádraží v Náměšti na Hané na Olomoucku. Spolek místních nadšenců usiluje o jeho záchranu, peníze na koupi historického objektu však nemá, proto pořádá sbírku. Spolek by zde chtěl vybudovat kavárnu, výstavní sál nebo muzeum místní železnice.

Na prodej nevyužívaného nádraží v Náměšti na Hané Správa železnic letos vypsala soutěž, která končí za deset dní. 

"Správa železnic pro nádražní budovu nemá další využití. Objekt byl nabídnut dalším složkám státu a samosprávám, které o něj ale neprojevily zájem. Veřejná soutěž je otevřená všem zájemcům, jediným kritériem bude výše nabídnuté ceny. Minimální nabídková cena je 686 tisíc korun," potvrdil mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Spolek Nádraží Náměšť usiluje o záchranu hrabalovské stanice již řadu let. "Nejdřív to měl být protest, apel na majitele, aby přehodnotil svůj záměr budovu nádraží zbourat. Postupně se však zrodila myšlenka, že se o budovu postaráme sami, odkoupíme ji, opravíme a vrátíme do ní život," popisuje předseda spolku Martin Kašpar.

Krajští zastupitelé schválili zrušení čtyř desítek vlakových spojů. Kvůli rostoucím nákladům

Olomoucké krajské zastupitelstvo schválilo s platností od poloviny prosince zrušení čtyř desítek méně vytížených vlakových spojů. Hejtmanství si od toho slibuje úsporou 30 milionů korun. Náklady na železniční dopravu kvůli vyšším cenám energií...

V rámci projektu Nádraží mezi Dvěma Světy by stanice symbolicky zůstala místem, kde se protínají osudy. "To se totiž děje pokaždé, když nastupujete do nového vlaku nebo přestupujete na jiný. Chtěli bychom provést decentní adaptaci budovy, která zahrnuje malou sezónní kavárnu s výstavním a koncertním sálem, muzeum místní železnice, bytem a krátkodobým ubytování v podkroví na způsob AirBnB. Zevnějšek by se postupně měl vracet do původní historické podoby," představuje plány Kašpar.

Zároveň však přiznává, že na odkoupení budovy spolek v současné chvíli nemá peníze. Z veřejných sbírek dal zatím dohromady necelých sto tisíc korun. "Jde o první kolo veřejné soutěže, kdy nabídnutá cena musí být vyšší než vyvolávací. Pokud budovu nikdo nekoupí, teprve pak se vypisují další kola, kdy už cena může klesat," vysvětlil předseda spolku.

Podle neoficiálních informací okolo opuštěné nádražní budovy v Náměšti na Hané krouží tři zájemci. "V nejbližších dnech budeme mít valnou hromadu spolku, kde se rozhodneme, co dál," dodal Kašpar. Spolek Nádraží Náměšť mohou všichni zájemci podpořit na portálu donio.cz.

Nádražní budova v Náměšti na Hané vznikla při stavbě železniční trati již v roce 1882. Stanice měla postupně čtyři koleje, vodárnu a byl tu čirý ruch. V 70. letech 20 století železničáři k budově přistavěli velký přístřešek pro návštěvníky dožínek. Úpadek nastal postupně. Nejprve ve stanici skončil nákladní provoz, následoval konec prodeje jízdenek a nakonec i zavření čekárny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto nadrazinamest.cz, donio.cz

Štítky nádraží, budova, záchrana, sbírka, projekt, Správa železnic, Náměšť na Hané, soutěž, železnice, Správa železniční dopravní cesty, Olomoucký kraj, Airbnb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soutěž o prodej nádraží v Náměšti na Hané je před koncem. Spolek usiluje o jeho záchranu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.