Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

VIDEO: V Troubkách dnes bude mše svatá za oběti povodní. Před 25 lety zde zemřelo devět lidí

Obec Troubky na Přerovsku, která se před čtvrtstoletím stala symbolem ničivých záplav, si dnes večer největší tragédii v historii připomene pietním aktem a mší svatou v místním kostele sv. Markéty. Rozvodněná Bečva si v Troubkách vzala devět lidských životů a zničila kolem 340 domů.

"Rada obce Troubky zve k účasti na pietním aktu u příležitosti 25. výročí ničivé povodně v Troubkách. V pátek v 18.00 hodin bude v kostele svaté Markéty sloužena mše svatá za oběti povodní a po jejím skončení se u pomníku obětem povodní uskuteční krátký pietní akt k uctění jejich památky," oznámil na webových stránkách obce starosta Troubek Radek Brázda.

Povodeň vtrhla do Troubek v noci, až ráno se plně ukázala zkáza. Velkou vodu nepřežilo devět obyvatel, povodeň nenávratně poškodila kolem 340 domů, které buď spadly samy, nebo musely dolů později kvůli poškození statice.

Od zničujících povodní uplynulo pětadvacet let. Olomouc ochranu dostává, Přerovsko je pozadu

V červenci před pětadvaceti lety Moravu zasáhly zničující povodně. Vyžádaly si padesátku životů a škody v desítkách miliard korun. Protipovodňovou ochranu dostává Olomouc a některé obce na horním toku Moravy, kdy se začne budovat klíčové vodní...

Troubky však dodnes nemají spolehlivou ochranu proti povodním. "Beru to jako realitu. Obec přišla s nějakým řešením, které neprošlo, nové řešení je ještě na hodně dlouho. Nevidím reálně, že by se třeba za půl roku mělo začít stavět," popsal situaci starosta Brázda.

Klíčovým opatřením pro obec jsou hráze, zásadně by pomohlo také vodní dílo Skalička na Bečvě. "Přerov a Hranice patří k sídlům v Pobečví, kterým ucelenou ochranu před extrémními povodněmi dokáže poskytnout až plánované vodní dílo Skalička, které ochrání obce a města pod vodním dílem až na úroveň povodně z roku 1997," potvrdil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Kdy se suchý poldr začne stavět, je však ve hvězdách.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto povodne97.cz/Jiří Kopáč

Štítky povodeň, 25 let, mše, připomínka, úmrtí, voda, Troubky, Bečva, okres Přerov, Radek Brázda, vodní dílo, Skalička, Povodí Moravy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: V Troubkách dnes bude mše svatá za oběti povodní. Před 25 lety zde zemřelo devět lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.