Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Počet obyvatel v Olomouci klesl pod sto tisíc. Lidé se stěhovali například do Dolan nebo Horky

Nejnižší podíl městského obyvatelstva od roku 2000 má aktuálně Olomoucký kraj. Ve velkých městech regionu dochází k úbytku počtu obyvatel, nejvýraznější je tento trend v Přerově. Naopak v některých menších obcích v okolí měst se populace rozrůstá.

Tržnici zkrášlí posezení s květinami. Opuštěná budova je k mání za 60 milionů

Přelom června a července pro olomouckou tržnici v centru města znamenal další krok ve zkrášlení dlouhá léta zanedbávané oblasti. Výstaviště Flora, které má od letošního roku oblast ve správě, pokročilo ve vytvoření takzvaného Green pointu. Zeleň...

Některé samosprávy v kraji se nepříznivý demografický trend snaží zvrátit podporou bytové výstavby, která má přispět ke stabilizaci počtu obyvatel. Například v Olomouci počet obyvatel v končícím volebním období klesl podle údajů Českého statistického úřadu ze 100 523 v roce 2018 na 99 496 v závěru loňského roku. Jen v roce 2021 přišlo krajské město o 389 obyvatel, z toho 207 činil úbytek způsobený stěhováním. Svoji roli v tom zřejmě sehrály i ceny nemovitostí. Ceny bytů v Olomouci byly v letech 2017 až 2019 čtvrté nejvyšší v zemi. Jeden metr čtvereční podlahové plochy stál v průměru 33.893 korun. Nejdražší byty jsou v Praze, kde metr čtvereční přišel zájemce na průměrných 62 459 korun.

Výrazný pokles počtu obyvatel statistici v letech 2018 až 2021 zaznamenali také v Přerově. V roce 2018 mělo město 43 186 obyvatel a do konce loňského roku jejich počet klesl na 41 404. V Prostějově se počet obyvatel snížil z 43 680 v roce 2018 na loňských 43 055, v Šumperku z 25 957 na 24 910 a v Jeseníku z 11 192 na 10 658 obyvatel. Přilákat obyvatele mají do měst nové byty. Například šumperská radnice v uplynulých čtyřech letech připravila bytovou lokalitu na území bývalého podniku Hedva. Vyrůst by tam měl šestipodlažní bytový objekt s více než stovkou bytů, klidovým vnitroblokem a parkovištěm.

Olomoucká křižovatka u Drápala se na čtvrt roku zavře. Opravou projdou koleje, silnice i chodníky

Deset dnů po otevření mostu na Masarykově třídě se rozběhne v Olomouci další rozsáhlejší investice do dopravy. Nutnou opravu potřebují koleje v křižovatkách na třídě Svobody v centru města, současně je v plánu také oprava vozovky či chodníků....

Ze statistik vyplývá, že Olomoucký kraj už v roce 2020 vykázal nejnižší počet městského obyvatelstva za dobu své existence. Na konci roku 2020 žilo ve 30 městech 351 298 obyvatel, meziročně o 2085 méně. Podíl městského obyvatelstva tak klesl na 55,7 procenta, což je nejnižší hodnota od vzniku Olomouckého kraje. Úbytek městského obyvatele byl způsoben stěhováním i přirozeným úbytkem, tedy vyšším počtem zemřelých než narozených.

Naopak menší obce v okolí měst jsou na tom z pohledu vývoje počtu obyvatel lépe. Například v Dolanech u Olomouce vzrostl počet obyvatel z 2772 v roce 2018 na loňských 2827. V Horce nad Moravou u Olomouce byl absolutní přírůstek obyvatel ještě výraznější. V roce 2018 v této obci žilo 2488 obyvatel a do konce loňského roku jejich počet vzrostl na 2577.

Vedení Horky nad Moravou v programu rozvoje obce uvedlo, že pozvolný růst počtu obyvatel souvisí především s dobrou dostupností služeb a blízkosti univerzitní Olomouce, kde je velké množství pracovních příležitostí i možností ke vzdělávání. V Horce nad Moravou zároveň pokračuje stavba rodinných domů, díky níž obec získává nové obyvatele.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Olomouc, město, demografie, populace, Přerov, Prostějov, Šumperk, Jeseník, byty, bydlení, nové byty, Olomoucký kraj, Dolany, Horky, Český statistický úřad, Horka nad Moravou, Hedva, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet obyvatel v Olomouci klesl pod sto tisíc. Lidé se stěhovali například do Dolan nebo Horky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.