Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Medaile za záchranu života: strážníci resuscitovali seniorku dusící se jídlem

Pozdní snídaně se pro seniorku v jednom z olomouckých podniků změnila v boj o život, v nebezpečné situaci ji pomohli také strážníci městské policie, Za pohotovou a profesionální první pomoc dusící se ženě obdrželi Zdeněk Stavěl s Martinem Ryšánkem čestné medaile udělované za záchranu života.

Ředitel Městské policie Olomouc Pavel Skalický společně se svým zástupcem Tomášem Musilem ocenil dvojici strážníků za záchranu pětasedmdesátileté ženy, která byla v ohrožení života na začátku června.

„Ve čtvrtek 9. června po deváté hodině ranní byla hlídka na základě telefonického oznámení vyslána do jednoho z gastronomických zařízení na třídě Míru. Důvodem však tentokrát nebyl podnapilý host nebo konzumenti, kteří nemají na útratu, nýbrž seniorka se zdravotními problémy,“ nastínil situaci mluvčí Městské policie Olomouc Petr Čunderle.

Olomoučtí strážníci častěji řeší injekční stříkačky v ulicích. Nálezy zadávají i do online mapy

Už přes dvě stě kusů injekčních stříkaček uklidili od začátku roku strážníci městské policie v olomouckých ulicích. V uplynulých letech jich zajistili ročně okolo tří stovek, poslední dobou se však množí případy, kdy občané či policisté najdou na...

Již během cesty se strážníci Stavěl s Ryšánkem dozvěděli, že žena je v bezvědomí, protože jí zaskočilo jídlo. „Ve stejnou dobu k restauraci také dorazili kolegové z Policie ČR. Obě hlídky s sebou do restaurace vzali z vozidel zdravotnické vybavení, zejména pak automatický externí defibrilátor. Strážníci u ženy, po nezbytných prvotních úkonech, zahájili nepřímou srdeční masáž a mezitím ještě společně s policisty připojili defibrilátor,“ vylíčil mluvčí Čunderle.

Přístroj ale vyhodnotil, že výboj pro obnovení srdeční činností není vhodný a hlídka pokračovala dál v resuscitaci až do příjezdu sanitky. „Záchranáři si následně pětasedmdesátiletou ženu již ve stabilizovaném stavu převzali a odvezli ji nemocnice k následné zdravotnické péči,“ uzavřel Čunderle.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Městská policie Olomouc

Štítky Zdraví, záchrana, seniorka, policie, městská policie, strážníci, ocenění, Městská policie Olomouc, Olomouc, obecní policie, Pavel Blaho, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Polívka

Strážníci samozřejmě zachránili život starší paní, budiž jim to přičteno ke cti. Ovšem nechápu, proč by za to měli dostávat medaili?! Snad je to součást jejich práce a bohatě by stačilo např. osobní ohodnocení nebo něco v tom smyslu, za dobře odvedenou práci. To je stejný, jako když se vrátí voják z mise nohama napřed a dělá se z něho národní hrdina a mediální kampaň ve smyslu televizních přímých přenosů. Přitom je to voják, který byl v práci i s příslušným nemálo finančně i jinak ohodnoceným rizikem a jeho rodina bude brát doživotní rentu. Celá tahle naše slavná republika stojí za čím dál větší ????

Neděle, 17. července 2022, 07:53Odpovědět

Medaile za záchranu života: strážníci resuscitovali seniorku dusící se jídlem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.