Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Chat na realitním trhu podle analýzy přibývá. S cenami ale zamávaly covidové časy

Stále nákladnější záležitostí se stává pořízení chaty či chalupy v Olomouckém kraji. Podle analýzy serveru Sreality.cz se rekreační objekty v regionu prodávají průměrně za 37 tisíc korun za metr čtvereční. Ve srovnání s loňskem došlo takřka v celé České republice ke zhruba pětinovému nárůstu ceny.

Zatímco během covidových uzávěr zájem o chaty a chalupy výrazně převyšoval nabídku, nyní už je portfolio inzerátů rozmanitější. Majitelé nemovitostí se o něco častěji rozhodují pro prodej. „Díky velkému zájmu lidí o tuzemské rekreační nemovitosti a uzavírce okresů jsme minimum inzerátů v nabídce zaznamenávali na začátku roku 2021. Aktuálně pozorujeme, že se situace stabilizovala a nabídek opět přibývá. Například v meziročním porovnání pro měsíc červen se letos na našem portále objevilo o téměř 30 procent více inzerátů,“ říká Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz.

Olomouc schválila převod stovek družstevních bytů. Budoucí majitelé už je přeplácejí

Převod více než 250 bytů z bytového družstva Jižní schválilo olomoucké zastupitelstvo. Lidé, kteří dvacet let nemovitosti spláceli specifickou formou nájmu, získají byty do svého vlastnictví. Předtím musejí doplatit 2421 korun za jeden metr...

Nabídku chat a chalup na portálu Sreality.cz v dlouhodobém horizontu výrazně ovlivnila koronavirová pandemie, nyní po více než roce počet nabídek nemovitostí určených k rekreaci narůstá. „Obecně k tomuto dochází každý rok. Jaro a léto pro nás vždy bylo období, kdy chaty a chalupy míří na trh. Je to potvrzení každoročního trendu. Souvislost s aktuálním děním bych v tom až tak neviděl,“ míní specialista na oblast realit Petr Korytar z Hanácké realitní kanceláře.

Podle rozborů dat z vyhledávání nemovitostí poptávka po chatách a chalupách pomalu klesá na předkoronavirové časy. Ceny se však zatím mírně snížily pouze v Karlovarském kraji. „Vliv covidu započal už před dvěma lety, ale to se projevilo především v zájmu o koupi. Ceny rekreačních nemovitostí kvůli tomu dramaticky vzrostly. Zajímavé ceny možná někoho už i motivují k tomu, aby chatu prodal,“ uvažuje Petr Korytar.

Zástupy zájemců jsou pryč, k poklesu ceny nemovitostí zatím nedochází, říká ředitel Hanácké realitní kanceláře

Se setrvačností typickou pro realitní trh dobíhají projekty a nabídky z předchozích měsíců. Do zájmu o nemovitosti ale významně promlouvá výše sazeb hypotečních úvěrů, které se pohybují zhruba okolo 5,5 procenta. „Prodejní doba u nemovitostí se...

I v současné době je o atraktivní rekreační objekty značný zájem. „V Nových Losinách jsme aktuálně inzerovali chatu za pět milionů a už jsou tam tři zájemci. Před pár lety by taková cena rozhodně nebyla,“ zmínil jeden z obchodních případů ředitel Hanácké realitní kanceláře.

Kdo před lety viděl chatu či chalupu jako méně nákladnou možnost celoročního bydlení, má při aktuálních cenách či nastaveních hypotečního trhu před sebou těžko řešitelný rébus. „Pravděpodobnost takové varianty už se blíží nule. Už to není levná záležitost, navíc na rekreační nemovitosti není tak snadné získat úvěr,“ upozorňuje Korytar.

V porovnání s ostatními regiony je v Olomouckém kraji cena 37 tisíc korun za metr čtvereční třetí nejnižší. „Někdo může vidět chaty a chalupy i jako investiční příležitost. Lidé si to koupí pro sebe, pobydou tam tři čtyři týdny v roce a po zbytek roku chatu krátkodobě pronajímají například přes nějaké agentury,“ nastínil Petr Korytar.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto sreality.cz

Štítky Bydlení, dům, chata, chalupa, venkov, rekreace, příroda, chataření, realitní trh, nemovitosti, investice, Olomoucký kraj, nemovitost, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chat na realitním trhu podle analýzy přibývá. S cenami ale zamávaly covidové časy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.