Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Ochránci přírody odkoupili stráň u Lipníku nad Bečvou, chtějí zabezpečit tamní přírodu

Už padesátou lokalitou soukromé ochrany se stala stráň Podhůra nedaleko Lipníku nad Bečvou. Český svaz ochránců přírody koupil pozemek díky darům dobrovolníků do veřejné sbírky Místo pro přírodu. To organizaci umožní lepší péči o místo, kde se vyskytují vzácné druhy rostlin. Jednou z nich je například ladoňka karpatská.

Ochranáři vykoupili za peníze dobrovolníků stráň nedaleko Lipníku nad Bečvou na Přerovsku, která je pokryta vzácnou ladoňkou karpatskou. Zajistili jí tím trvalou ochranu. Lokalitu s bohatým výskytem této silně ohrožené rostliny a dalších hájových bylin vykoupil Český svaz ochránců přírody (ČSOP) v kampani s názvem Místo pro přírodu. 

Ruch na Králickém Sněžníku mírní ploty. Chrám přírody se mění v lunapark, mrzí ekologa

S přílivem návštěvníků se potýká jedna z nejpřísněji chráněných přírodních lokalit u nás – vrchol Králického Sněžníku. Lidé poškozují unikátní kout přírody pohybem mimo vyznačené trasy. Situaci má řešit instalace provizorního oplocení a později i...

 

Lokalita Podhůra leží na levém břehu bezejmenné strouhy zhruba dva kilometry jižně od Lipníku nad Bečvou. "Místo je zajímavé zejména časně zjara, kdy rozkvétá koberci pestrobarevných květin. Nejvzácnější z nich jsou světle modré hvězdičky ladoňky karpatské, nechybí ale ani žluté křivatce a prvosenky, bílé sasanky a zapalice či převážně fialové dymnivky," uvedli ochranáři v tiskové zprávě.

Pozemkový spolek Pobečví při místní organizaci ČSOP v Lipníku nad Bečvou pečuje o lokalitu již 30 let. Nyní se podařilo její polovinu o rozloze 0,14 hektarů díky finančním prostředkům veřejné sbírky Místo pro přírodu vykoupit.

Adrenalinová lanovka z Helfštýna do Lipníku? Fantasmagorický nápad, odmítá projekt správa hradu

Kontroverzní projekt více než kilometrové lanové dráhy u hradu Helfštýna rozvířil debatu o vhodnosti umístění turistické atrakce u jedné z nejnavštěvovanějších památek v Olomouckém kraji. S myšlenkou přišel soukromý investor, instituce i občané...

 

Ladoňka karpatská je zhruba patnáct centimetrů vysoká cibulovina s hrozny bledě modrých květů. Kvete obvykle na přelomu března a dubna. V ČR se vyskytuje pouze v Pobečví a středním Pomoraví. Je zákonem chráněná. Na Podhůře ji lze najít stovky trsů.

Místo pro přírodu je kampaň ČSOP, jejímž cílem je výkup ohrožených přírodně cenných pozemků či pozemků, na něž se snaží přírodu navracet. Za 19 let se takto díky finančním darům stovek dárců podařilo pro přírodu zachránit již přes 180 hektarů pozemků. V Olomouckém kraji jde například o mokřadní louku v okolí Ospělova v Bouzovské vrchovině s hojným výskytem vzácné vachty trojlisté a dalších zajímavých rostlin či botanicky pozoruhodnou lokalitu nedaleko obce Kladky v údolí potoka Bělé. V Pobečví jde o první lokalitu tohoto druhu.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Moravec

Štítky příroda, rostlina, ladoňka karpatská, stráň, ochrana přírody, Místo pro přírodu, Lipník nad Bečvou, Český svaz ochránců přírody, pozemek, rostliny, okres Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ochránci přírody odkoupili stráň u Lipníku nad Bečvou, chtějí zabezpečit tamní přírodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.