Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Morava je v Olomouci na hranici sucha. Situaci nenahrává stavba protipovodňových opatření

Na hranici sucha se pohybuje v posledních dnech řeka Morava a také další vodní toky v regionu Olomouckého kraje. Šternberk už omezil nakládání s povrchovými vodami, kroky pro ochranu vodního ekosystému zvažují také v Olomouci. Tam situaci komplikuje také stavba protipovodňových opatření, kvůli kterým je hladina řeky výrazně snížená.

„Odbor životního prostředí magistrátu i olomoučtí rybáři sledují průběh počasí a jejich souvislost s průtokem vody v říčním systému Moravy. V případě vysychání vodních toků a kyslíkových deficitů, se chystají přijmout potřebná opatření,“ uvedla na webu města mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.

„Čím vyšší teploty jsou, tím horší je rozpustnost kyslíku ve vodě a naopak roste jeho spotřeba rybami a vodními živočichy. Stav, kdy v některých úsecích toků nastane kritická situace po období teplotních rekordů a tropických nocí, se začíná opakovat,“ varuje vedoucí odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petr Loyka. Problémem pro vodní ekosystém mohou být paradoxně i lokální vydatné srážky, kdy se voda ohřeje na zpevněných plochách a částečně znečištěná odteče do vodního toku, který má malý průtok.

Zákaz odběru povrchových vod na Šternbersku: toky bojují se suchem, místo říček jsou už jen tůně

S vážnými problémy se potýká příroda nejen v Olomouckém kraji při aktuálním horkém počasí a poměrně nízkých srážkových úhrnech. Městský úřad ve Šternberku od pondělí zakázal nakládání s povrchovými vodami. Ekosystém prochází náporem, situaci...

Další komplikací může být i stavba protipovodňových opatření nedaleko centra města Olomouce, která míří do závěrečné fáze. Hotovo však ještě není. „Až do 14. srpna totiž musí být realizováno úplné vypuštění jezové zdrže, což ovlivňuje celý úsek toku, včetně prostoru mezi mosty Václava Rendera a Komenského, kde stále probíhá stavba protipovodňových opatření na řece Moravě,“ informuje mluvčí Štědrá.

V Olomouci tak probíhá takzvaná srážka vody a v řece je vidět jen aktuální průtok bez nastavení jezu, ovlivňujícího hladinu. Situace je nyní kritická i na přítocích Moravy. „Vzhledem k prohlubujícímu se suchu aktuálně připravujeme po dohodě s uživatelem rybářského revíru a Povodím Moravy vydání opatření obecné povahy zakazující odběr povrchové vody z Trusovického a Dolanského potoka i z jejich přítoků v našem správním území. Je to naprosto nutné, na úspěšnost například záchranných odlovů ryb nemůžeme spoléhat, protože je tak málo vody, že často nemáme ani vhodné náhradní lokality k jejich přemístění,“ objasňuje Petr Loyka. Podobný zákaz platí od pondělí i na Šternbersku.

V Líšné na Přerovsku nebudou komunální volby. O vedení obce nemá nikdo zájem

V Líšné na Přerovsku nebudou komunální volby. Nikdo zde totiž nepodal kandidátní listinu. Obec je jedinou ze 402 obcí v Olomouckém kraji, kde lidé nebudou volit obecní zastupitelstvo.

Poněkud optimističtější je podle odborníků aktuální pohled na stojaté uzavřené vody. Tam je podle nich kvalita vody a celková situace zatím uspokojivá. „Je to dáno i tím, že jde o uzavřené, větší či menší jámy po těžbě štěrkopísku, které nemají na rozdíl od vodních nádrží přítok obsahující často nevyčištěné odpadní vody plné fosforu, jenž je hlavní živinou pro sinice a jsou stabilním prostředím,“ vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Loyka.

V Hněvotíně na Olomoucku byl vyhlášen zákaz používání vody z obecního vodovodu k zalévání zahrad, napouštění bazénů či umývání automobilů. Vedení obce tak chce předejít problémům se zásobováním více než tisícovky obyvatel pitnou vodou.

Hněvotín se dlouhodobě potýká s poklesem zásob podzemní vody, která proudí do místních vodojemů. Zároveň mu v posledních letech přibývá obyvatel. V Hněvotíně mají lidé víc než sto bazénů a jejich napouštění krátce po sobě v kombinaci se zaléváním zahrad by podle vedení obce mohlo způsobit velké výkyvy ve vodovodní síti a potíže se zásobováním pitnou vodou. Pro dlouho trvající sucho máme problémy zejména ve večerních hodinách v zabezpečení dostatečného množství vody v zásobovacím systému obce," stojí v oznámení na webu obecního úřadu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Voda, řeka, sucho, zákaz odběru vody, životní prostředí, příroda, Olomouc, Šternberk, Hněvotín, Morava, protipovodňová ochrana, vodní tok, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Morava je v Olomouci na hranici sucha. Situaci nenahrává stavba protipovodňových opatření  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.