Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Prostějov se oháněl nezákonným posudkem o nanonástřicích. Znalec za něj dostal pokutu

Posudek o nanonástřicích, kterým se oháněla radnice v Prostějově, když zdůvodňovala jejich nezávadnost, vůbec neodpovídal zákonu o znalcích. Za posudek již znalec dostal pokutu, protože spáchal přestupek. Nanonástřiky nechal Prostějov rozptýlit v desítce škol a školek.

Prohlášení radnice v Prostějově z 29. 3. 2021
Do sporu města a některých opozičních politiků o zdravotní nezávadnost postřiků proti koronaviru v prostějovských mateřských a základních školách se vložil soudní znalec v oboru chemie se specializací na průmyslovou toxikologii Vladimír Procházka. Podle jeho znaleckého posudku přípravek nemůže vyvolávat rakovinu. Procházka celý problém považuje doslova za „irelevantní“.

Pracovníci specializované firmy ošetřili oxidem titaničitým desítku mateřských a základních škol v Prostějově loni v únoru. Kvůli vlně kritiky radnice celou akci po pár dnech stopla. Město se hájilo tím, že nanonástřiky jsou bezpečné, nemají negativní vliv na lidské zdraví a zabrání šíření koronaviru.

Nyní vyšlo najevo, že posudek, kterým se radnice oháněla, vůbec neodpovídal zákonu. Ministerstvo spravedlnosti již znalce Vladimíra Procházku potrestalo za přestupek a udělilo mu pokutu. Její výši nezveřejnilo, horní hranice je čtvrt milionu korun. 

Ministerstvo znalci vyčetlo celkem devět pochybení. "Obviněný ve znaleckém posudku pouze lakonicky dospívá ke znaleckým závěrům, které nejsou provázány na podklady, v nich obsažená data, jejich původ či analýzu. Tato skutečnost znemožňuje posouzení důvěryhodnosti znaleckých závěrů, což činí znalecký posudek částečně nepřezkoumatelným," uvedl v rozhodnutí o udělení pokuty zástupce ředitele odboru insolvenčního a soudních znalců ministerstva spravedlnosti Vladimír Sharp.

Potrestaný znalec Procházka pochybení popírá. "Žádnou pokutu jsem nedostal a přestupek jsem neudělal. Žádné takové rozhodnutí jsem nedostal," tvrdí. Rozhodnutí o pokutě přitom nabylo právní moci již na začátku června a vykonavatelnosti v červenci.

Nanonástřiky v prostějovských školách nebyly povolené, zjistila inspekce. Rodiče požadují nápravu

Nanonástřiky oxidem titaničitým v mateřských a základních školách v Prostějově, které tam radnice nechala aplikovat v únoru letošního roku, aby zabránila šíření koronaviru, nebyly podle České inspekce životního prostředí řádně povolené a...

Proti nanonástřikům ve školkách ostře protestovali zejména rodiče a více než pětistovka lidí podepsala petici. "Znalec v zásadní záležitosti týkající se zdraví lidí, zejména dětí, porušil povinnosti stanovené zákonem, a tím vystavil mnoho osob zdravotním rizikům," je přesvědčen například opoziční prostějovský zastupitel Martin Hájek (Na rovinu!). 

Všichni odborníci a experti v oboru se shodli, že nanonástřiky do škol nepatří. Česká obchodní inspekce již loni potvrdila, že nanonástřiky nebyly řádně povolené a registrované.

Děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar, prorektorka pro vědu a výzkum Vysoké školy báňské, Technické univerzity Ostrava Jana Kukutschová, ředitel Zdravotního ústavu v Ostravě Eduard Ježo a Bohumil Kotlík ze Státního zdravotního ústavu pak ve společném stanovisku upozornili, že ve školách by se nanočástice oxidu titaničitého neměly používat.

Zdravotní ústav nevyloučil rizika nanonástřiků. Musí okamžitě pryč ze škol v Prostějově, požaduje opozice

Nanonástřiky v mateřských a základních školách v Prostějově nezaručují podle Státního zdravotního ústavu ochranu proti koronaviru. Ústav zároveň nevylučuje zdravotní rizika a nabádá k opatrnosti. Opozice prostějovskou radnici vyzvala, aby...

Státní zdravotní ústav zase vysvětlil, že nanonástřiky nezaručují ochranu proti přenosu infekčních chorob. Kvůli omezeným znalostem o vlivu nananočástic na lidské zdraví ústav doporučil postupovat s předběžnou opatrností. Na místě je například výměna koberců, rohoží či důkladná očista hraček, které mohly nanočástice kontaminovat. Prostějovská opozice a rodiče požadují, aby radnice nástřiky odstranila.

Primátor Prostějova František Jura (ANO), který nanonástřiky obhajoval, však mlčí. Telefon nezvedal a na dotazy zaslané SMS nereagoval.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky nanonástřiky, zákon, porušení, trest, znalec, posudek, Prostějov, radnice, Vladimír Procházka, znalecký posudek, zdraví, Ministerstvo spravedlnosti České republiky, Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava, Martin Hájek, František Jura, Rastisla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov se oháněl nezákonným posudkem o nanonástřicích. Znalec za něj dostal pokutu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.