Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Zdravotní ústav nevyloučil rizika nanonástřiků. Musí okamžitě pryč ze škol v Prostějově, požaduje opozice

Nanonástřiky v mateřských a základních školách v Prostějově nezaručují podle Státního zdravotního ústavu ochranu proti koronaviru. Ústav zároveň nevylučuje zdravotní rizika a nabádá k opatrnosti. Opozice prostějovskou radnici vyzvala, aby nanonástřiky okamžitě odstranila.

Prostějovská radnice nechala v polovině února letošního roku ošetřit několik mateřských a základních škol nanonástřiky proti koronaviru. Proti tomu se však postavila část rodičů a opozice a město nástřiky oxidem titaničitým zastavilo. 

Kritici a rovněž primátor Prostějova František Jura (ANO) se obrátili na hygienickou stanici a Státní zdravotní ústav, aby riziko nanonástřiků posoudil. Experti ze Státního zdravotního ústavu obavy potvrdili.

"Negativní vliv na zdraví nelze v dlouhodobém kontextu vzhledem k aktuálně dostupným odborným informacím o nano formě oxidu titaničitého vyloučit," napsala primátorovi ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

Petice 500 lidí požaduje okamžité odstranění nanonástřiků z prostějovských škol

Bezmála 500 lidí podepsalo petici požadující odstranění nanonástřiků z interiérů několika škol a školek v Prostějově, který tam má snížit riziko nákazy novým koronavirem. Podle organizátorů petice město neposkytlo jednoznačné informace o...

Podle ní nejde o akutní ohrožení zdraví, jedná se o dlouhodobé dopady na nejvnímavější a nejcitlivější skupinu obyvatel - děti. "Na základě dostupných informací zatím nelze určit možné dopady v dlouhodobém kontextu. Proto se v těchto případech používá přístup předběžné opatrnosti," sdělila ředitelka.

Státní zdravotní ústav zároveň jednoznačně konstatoval, že ochrana nanonástřiků proti koronaviru není prokázaná. "Případná antivirová účinnost je z epidemiologického pohledu velmi sporná," napsala ředitelka Státního zdravotního ústavu. 

Dokumentace je neprůkazná, účelová a zastaralá  

Právě ochranou proti koronaviru město Prostějov argumentovalo, když nanonástřiky spustilo. "Přestože je aplikace nástřiku poměrně finančně nákladnou záležitostí, je pro nás zdraví a bezpečnost dětí maximální prioritou. Proto jsme se rozhodli využít nabídky odborné firmy," argumentoval tehdy primátor Jura.

Město se hájilo tím, že firma předložila veškeré doklady o bezpečnosti nanonástřiků. Státní zdravotní ústav však tuto dokumentaci odmítl jako neprůkaznou, účelovou a zastaralou.  

Podle opozice v zastupitelstvu jsou nástřiky v pěti základních a pěti mateřských školách v Prostějově. Radnice je doposud neodstranila. „Primátora Prostějova jsem vyzval k neprodlenému odstranění nástřiků na plochách, s nimiž přichází žáci do těsného kontaktu, a k respektování všech doporučení Státního zdravotního ústavu,“ prohlásil opoziční zastupitel Aleš Matyášek (Na rovinu).

Státní zdravotní ústav například navrhl laboratorní ověření otěru odolnosti nátěru na stolcích z mateřských škol nebo veřejnou diskusi s obyvateli, na které jsou odborníci z ústavu připraveni vystoupit. 

Ačkoliv má primátor Prostějova Jura stanovisko Státního zdravotního ústavu k dispozici už několik týdnů, zatím není jasné, jak bude postupovat. 

„Statutární město Prostějov v záležitosti řešení nanonástřiků aktivně spolupracuje se Státním zdravotním ústavem i Krajskou hygienickou stanicí Olomouckého kraje,“ sdělila akorát mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová.

Zastupitel podal podnět na znalce kvůli jeho posudku na nanonástřiky

Prostějovský zastupitel Martin Hájek podal podnět na ministerstvo spravedlnosti na znalce, který vypracoval posudek na používání nanonástřiků na prostějovských školách. Posudkem se zaštiťuje zdejší radnice. Podle Hájka však znalec vypracoval...

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nanonástřik, školy, Státní zdravotní ústav, radnice, Prostějov, COVID-19, František Jura, primátor, Krajská hygienická stanice, ANO 2011, Barbora Macková, Jana Gáborová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdravotní ústav nevyloučil rizika nanonástřiků. Musí okamžitě pryč ze škol v Prostějově, požaduje opozice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.