Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Oprava sochy Kryštofa, kterou poškodili zloději, je už hotová. Brzy se vrátí na obchvat Olomouce

Oprava sochy svatého Kryštofa, který dohlížel na auta na obchvatu Olomouce a loni v říjnu ho poškodili zloději, je u konce. Ředitelství dálnic nyní hledá vhodný termín, kdy by sochu mohlo vrátit na její původní místo. Strážit ji bude zabezpečovací systém.

"Svářeči již opravili sochu svatého Kryštofa. Nyní následuje přivaření podpůrné konstrukce a po přípravě ukotvení bude možné plánovat datum zpětného osazení díla nad dálnici D35 u Olomouce," potvrdil na sociálních sítích Miroslav Mazal z olomoucké pobočky Ředitelství silnic a dálnic.

Kráčejícího obra s dítětem na rameni vytvořil Marius Kotrba, bronzový unikát však poškodili neznámí zloději. Sochu stojící na valu u olomouckého obchvatu se pokusili rozřezat a ukrást loni koncem října v noci. Všiml si jich myslivec, který přivolal policii. Zloději však mezitím odjeli, některé odstraněné pláty z nohou policisté našli opodál.

Zloději poškodili také traverzu upevňující sochu v betonovém základu, která se celá posunula o několik centimetrů směrem k dálnici. Kvůli narušeně statice musela být socha nakonec úplně odstraněna. Škoda byla čtvrt milionu korun.

U obchvatu Olomouce již nestojí socha svatého Kryštofa, patrona řidičů. Neznámí zloději se bronzovou sochu někdy v noci o víkendu pokusili ukrást, a při tom ji poškodili tak, že musela k zemi. Škoda je čtvrt milionu korun.

Po zlodějích, kterým za poškození cizí věci hrozil až rok vězení, policie neúspěšně pátrala. S žádostí o pomoc se obrátila i na veřejnost, kriminalisté hledali bílou dodávku, která stála na dálnici se zapnutými výstražnými světly. Podle mluvčí olomoucké policie Petry Vaňharové bohužel informace ze strany veřejnosti nepřinesly pro pátrání zásadní změnu. 

Miroslav Mazal z Ředitelství silnic a dálnic již dřív uvedl, že silničáři uvažují o lepším nasvícení sochy, kvalitnějších kamerách a například i bezpečnostních čidlech.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ředitelství silnic a dálnic ČR, Moravský turista

Štítky socha, svatý Kryštof, krádež, oprava, obchvat, policie, Olomouc, Ředitelství silnic a dálnic, Marius Kotrba, Dálnice D35

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava sochy Kryštofa, kterou poškodili zloději, je už hotová. Brzy se vrátí na obchvat Olomouce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.