Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Přerov zná nejlepší projekty participativního rozpočtu. Všechny navrhli opoziční Piráti

Vítězné návrhy po ukončení hlasování zná první ročník participativního rozpočtu v Přerově. Čtveřici projektů s největším počtem hlasů schválila Rada města, nyní bude probíhat příprava konkrétních záměrů. Novinkou v přerovských ulicích by tak měla být speciální zelená autobusová zastávka, pořizovat se bude také mobilní letní kino či nové koše na psí exkrementy. Čtvrtým projektem je výstavba rozhledny na Čekyňském kopci.

Třiadvaceti předschváleným projektům přidělovali hlasující své preference až do konce července, celkem se zapojilo 1327 Přerovanů. Každý měl k dispozici šest kladných a tři záporné body. Pro návrhy je z městské kasy vyčleněno celkem 1,5 milionu korun. „Větší zájem byl o hlasování mezi ženami – těch se zapojilo 61 procent. Návrhy chceme co nejdříve realizovat, na radě už jsme schválili záměr přípravy,“ uvedl v tiskové zprávě přerovský primátor Petr Měřínský (ANO).

Vzhledem k tomu, že se do vítězných návrhů dostala i rozhledna na Čekyňském kopci – a radní už před měsícem schválili záměr stavby rozhledny v této lokalitě za předpokládanou cenu pět až osm milionů korun - čekají zástupce města jednání s autorem návrhu, který předpokládal potřebné náklady na maximální úrovni pro jednotlivý projekt participativního rozpočtu tedy v částce 500 tisíc korun.

Rozhledna Čekyně dostala od přerovských radních zelenou

Na Čekyňském kopci u Přerova by měla v následujících letech vyrůst až 30 metrů vysoká rozhledna. Radní stavbu podpořili a její cena by se měla pohybovat kolem pěti až osmi milionů korun. Návštěvníkům má nabídnout výhled po velké části střední...

 

Na vhodnost zařazení participativního rozpočtu upozorňovali již dříve zástupci přerovské Pirátské strany. Ti na sociálních sítích informovali, že se do této iniciativy zapojili hned 13 projekty a z nich vzešly všechny čtyři záměry s nejvíce hlasy.

Největší podporu od Přerovanů získala myšlenka pořídit mobilní letní kino, se kterou přišel Vojtěch Nezval (Piráti), člen krajské dopravní komise.   

Druhý v pořadí byl projekt zelené zastávky navržený krajským zastupitelem Jaromírem Horkým (Piráti). „Stávající zastávka v Palackého ulici ve směru Velká Dlážka bude přestavěna či doplněna o konstrukci a květináče, které budou umístěny okolo stěn. Květináče budou osázeny vybranými druhy popínavých a okrasných rostlin. Druhy rostlin by měly být vybrány tak, aby byly efektivní na údržbu a plnily svůj účel. Popínavky by měly zakrývat vybraný úsek stěny a střechy zastávky tak, aby poskytovaly přirozený stín. Projekt může být realizován jako pilotní - a pokud se nápad osvědčí, může se v příštích letech pokračovat i na dalších vhodných zastávkách,“ vylíčil v dokumentu pro anketu Horký.

Cyklostezku čeká kolaudace, Přerované už nový úsek testují

Už týden před oficiálním předáním investorovi využívají cyklisté nezkolaudovanou stezku v Přerově. Takřka kilometrový úsek v ulici Palackého se stavěl od loňského října, přes zimu byly ale práce pozastaveny. Výstavba včetně úpravy autobusové...

 

Třetím vybraným projektem je návrh na osazení košů na psí extrementy zejména na sídlišti v Předmostí, který navrhla Jitka Majerová (Piráti). Již v průběhu hlasování schválilo vedení Přerova projekt rozhledny na Čekyňském kopci, se kterým sbíral hlasy Petr Chmelař, kterému před blížícími se komunálním volbami patří na kandidátce Pirátů v Přerově 13. místo.

„Je skvělé, že se do hlasování zapojilo přes 1300 občanů a věříme, že si Přerováci tento projekt oblíbili. Moc se těšíme na další ročníky, pro který bude vyčleněno více finančních prostředků. Děkujeme všem hlasujících a také všem, kteří navrhli ostatní projekty. Věříme, že spoustu z nich může město v budoucnu realizovat také,“ uvedli zástupci politické strany na sociálních sítích.

Další návrhy projektu Chci v Přerově, které získaly menší počet hlasů
Fit stezka Přerovským luhem, pítka ve městě, jógová stezka s platformou pro cvičení, nová autobusová zastávka v Újezdci, workoutové hřiště Kabelička, workoutové hřiště u nemocnice, relax zóna ve městě, mobiliář – rybník Předmostí po revitalizaci, zelená střecha na zastávce MHD, workoutové hřiště Laguna, grilovací stánek na Laguně, zrcadlo u Bečvy, relaxační chodník, dešťová voda pro Hvězdárnu, revitalizace veřejného prostoru před a za kulturním domem ve Vinarech, venkovní betonový stůl na stolní tenis na třídě 17. listopadu, grilovací zóna na Laguně, stojany na kola u dětského hřiště Malá Trávnická - Kozlovská a zpomalení dopravy v ulici Jateční.
Zdroj: prerov.eu

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky Participativní rozpočet, město, rozpočet, finance, investice, rekonstrukce, Přerov, projekt, Česká pirátská strana, rozhledna, Petr Měřínský, ANO 2011, Jaromír Horký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov zná nejlepší projekty participativního rozpočtu. Všechny navrhli opoziční Piráti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.