Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Záchrany z těžkého terénu i úrazy na kolech. Náročný týden Horské služby v Jeseníkách

Za poslední týden měli horští záchranáři pět zásahů za asistence vrtulníku. Horská služba vyjížděla k lidem, kteří nezvládli náročný terén i k úrazům na kolech či koloběžkách. Poslední náročný zásah se odehrál v pátek po poledni.

Po páteční 12. hodině přišla záchranářům Vítězslavu Kallerovi Jakubu Kubíčkovi výzva dispečinku, že pod Vysokým vodopádem v Údolí Studeného potoka leží muž, pravděpodobně se zlomeným kotníkem. Záchranáři vyrazili z Ramzové a kvůli náročnému terénu museli poslední kilometr s veškerým vybavením dojít pěšky.

Již při příchodu na místo bylo zřejmé, že pouze ve dvou záchranáři muže k autu nedostanou. Vážil přes sto kilogramů a nebyl schopen pohybu. Při ryhlém ošetření kontaktoval jeden ze záchranářů dispečink s žádostí o pomoc vrtulníku. Olomoucká Letecká záchranná služba ale zasahovala u úrazu ženy na koloběže na Dlouhých stráních. 

Z výletu na urgent. Jesenická nemocnice řešila za první týden prázdnin dvě stě úrazů

Ani letošnímu začátku prázdnin se oblasti Jeseníků nevyhnul velký zájem turistů, se kterým souvisí ale také nárůst práce pro zdravotníky například na chirurgicko-traumatologické pohotovosti. V ambulanci jesenické nemocnice ošetřili v úvodním...

Na místo tak přiletěl vrtulník záchranné služby Ostrava. Zásah ale komplikoval mimořádně teplý vzduch, který snižuje výkon vrtulníku. Ten tak musel z místa odletět bez zraněného a povolána byla jednotka hasičů z Jeseníku. Hasiči následně pod vedením velitele Jana Pastucha odnesli muže na přístupné místo, kde byl předán posádce sanitky. 

"Velké díky patří jak leteckým záchranářům, kteří skvěle vyhodnotili riziko, tak hasičům, kteří nám pomohli muže složitým terénem dostat dolů. Pánovi přejeme úspěšnou operaci a brzké zotavení," uvedl náčelník horských záchranářů z Jeseníků Vítězslav Kaller.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Horské služby

Štítky horská služba, Jeseníky, úraz, vrtulník, záchranáři, terén, Vysoký vodopád, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchrany z těžkého terénu i úrazy na kolech. Náročný týden Horské služby v Jeseníkách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.