Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Nová území pro těžbu štěrkopísku na Nákle? Místní budou hlasovat v referendu

I při letošních volbách se v Olomouckém kraji bude konat nejméně jedno referendum, tentokrát v Nákle nedaleko Litovle. Občané budou rozhodovat o tom, zda obec podpoří plán firmy Cemex na rozšíření těžby v oblasti pískovny, či nikoliv. Záměr má své odpůrce, vedení obce podle místostarosty vnímá spíše pozitiva.

Obyvatelé Nákla na Olomoucku budou při zářijových komunálních volbách v referendu hlasovat o tom, zda má obec zabránit plánovanému rozšíření těžby štěrkopísku na svých pozemcích. Vyhlášení referenda v červnu schválili zastupitelé. Firma Cemex chce rozšířit těžbu na pozemcích vedle místní pískovny, vzniknout mají tři menší jezera. Obec vlastní některé pozemky v okolí pískovny i přístupové komunikace.

"V plánu je rozšíření těžby štěrkopísku na další nová území. O tom to referendum bude," uvedl místostarosta obce Tomáš Utíkal. Mezi obyvateli Nákla jsou zastánci i odpůrci rozšíření těžby. Referendum vyvolal místní spolek Příroda kolem nás, který získal potřebný počet podpisů. "Občané, kteří jsou více informováni, což jsou například radní nebo někteří zastupitelé, tak ví, že i těžba pro nás může být přínosem," podotkl místostarosta. Podle něj by těžba štěrkopísku u Nákla měla pokračovat, avšak pod přísným dohledem obce.

Na organizaci podpisové akce k vyhlášení referenda v Nákle se podílel Pavel Simon ze spolku Příroda kolem nás, který zároveň zastává funkci v Mysliveckém spolku Náklo. Myslivci se starají o honitbu u nynější pískovny. Spolek už dříve upozornil, že rozšíření těžby by na dlouhou dobu negativně ovlivnilo životní prostředí v okolí pískovny.

Tovačovská riviéra: těžaři vybudovali novou pláž na Annínském jezeře. I kvůli referendu

Na letní sezonu je připravená nová rekreační oblast v lokalitě tovačovských jezer. Společnost Českomoravský štěrk, která v oblasti těží kamenivo, vybudovala u jedné z vodních ploch zázemí pro koupání. Do tři sta metrů dlouhé pláže investovala...

Náklo by z rozšíření těžby mělo finanční příjem a obec by se navíc s těžební firmou mohla podle Utíkala na spoustě věcí domluvit. Zmínil například regulaci rekreace v části nynější pískovny, na kterou v letních měsících míří velké množství lidí, či budoucí revitalizaci těžebního území. Společnost Cemex už nyní sponzoruje společenské dění v obci. "Pokud se to uzavře, tak se s námi nebude nikdo bavit. Na stávající ploše se bude ještě těžit několik desítek let a obec na to nebude mít žádný vliv," dodal Utíkal.

Hlasování veřejnosti o možnosti rozšíření těžby se v kraji uskutečnilo i při loňských volbách. V Tovačově se lidé jasně vyjádřili proti záměru tamní těžařské společnosti, místní vznik dalšího ložiska odmítají.

Referendum je podle zákona platné, pokud se ho zúčastní alespoň 35 procent oprávněných voličů. Výsledek referenda je pro zastupitele závazný, pokud pro něj hlasovala nadpoloviční většina zúčastněných a současně alespoň 25 procent všech oprávněných voličů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Politika, referendum, těžba, podnikání, pískovna, Náklo, Olomoucký kraj, Cemex, pozemek, Litovel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová území pro těžbu štěrkopísku na Nákle? Místní budou hlasovat v referendu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.