Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Tovačovská riviéra: těžaři vybudovali novou pláž na Annínském jezeře. I kvůli referendu

Na letní sezonu je připravená nová rekreační oblast v lokalitě tovačovských jezer. Společnost Českomoravský štěrk, která v oblasti těží kamenivo, vybudovala u jedné z vodních ploch zázemí pro koupání. Do tři sta metrů dlouhé pláže investovala firma také kvůli referendu, ve kterém loni obyvatelé Tovačova drtivou většinou odmítli rozšíření těžby o další ložisko.

Na rozšířené pláže a komfortní vstupy do vody v podobě pozvolných svahů a přístupových lávek se mohou těšit návštěvníci Annínského jezera u Tovačova na Přerovsku. Výstavba trvala tři měsíce a těžaři při ní využili i materiál z dosud fungující nedaleké pískovny.

Areál těžaři městu pronajali za symbolickou korunu a zajišťovat zde budou odvoz odpadků, sečení trávy a servis toalet. "Je všeobecně známo, že nejlepší koupání s nejčistší vodou v Česku nabízejí vytěžené pískovny a zatopené kamenolomy. Většinou jde ale o trochu 'punkové' aktivity, protože u těchto vodních ploch často chybí základní zázemí i přístup do vody. Tovačovská riviéra bude v tomto ohledu výjimečná a spíše než divočinu by měla připomínat klasické koupaliště vhodné i pro rodiny s dětmi," uvedl Tomáš Bína ze společnosti Českomoravský štěrk.

Rozšíření ložisek u Tovačova neprošlo referendem. Těžaři chtějí místní potěšit novou pláží na jezeře

Tovačovská jezera jako letní rekreační cíl plánuje výrazně vylepšit těžařská společnost Českomoravský štěrk. U města na Přerovsku chce vybudovat pláž a další zázemí pro koupání. Firma tak reaguje i na výsledek referenda z října loňského roku, kdy...

Tovačovská riviéra po stavebních úpravách disponuje téměř půlkilometrovou pláží a o něco kratším přístupem do vody mimo pláž. Plocha ke koupání vymezená lanem s bójkami dosahuje přes 24 hektarů, což odpovídá šestnáctinásobku rozlohy Horního náměstí v Olomouci. Využití pláží k rekreačním účelům dříve limitovaly vysoké břehy jezera. Nyní se zde po každých 50 metrech střídají zatravněné pozvolné svahy a lávky se schodišti a zábradlím. K vybudování této infrastruktury použili těžaři několik desítek tun přírodního kameniva z tovačovské pískovny. Přístupy do vody vyložili jemnějšími oblázky, svahy naopak zapřeli drceným kamenivem z nedalekého kamenolomu Výkleky.

K úpravě břehů Annínského jezera se těžaři rozhodli i na základě výsledků loňského referenda o rozšíření těžby štěrkopísku na pozemcích města, které reflektovalo negativní názory místních obyvatel. Referendum se konalo v obci na začátku října. Proti rozšíření těžby se tehdy vyjádřilo 76 procent hlasujících voličů. "Výsledky nedávné ankety a koneckonců i referenda o rozšíření těžby čteme mimo jiné jako jasný vzkaz, že obyvatelé nejsou spokojeni s tím, co jim zde zůstává po těžbě štěrkopísku. Rozhodli jsme se tedy vyjít jim vstříc a v prvním kroku vytvořit z Annínského jezera opravdové koupaliště," uvedl již dříve jménem pískovny v Tovačově Vlastimil Polišenský.

První pískovna vznikla v Tovačově na Přerovsku v roce 1951. V prostoru, kde je nyní soustava Tovačovských jezer, byla původně pole. Dnes tvoří soustavu Tovačovských jezer čtyři samostatné vodní plochy - Annínské jezero, Troubecké jezero, Skaškovské jezero a jezero Sever, které je významným vodárenským zdrojem. Koupání je povolené na vlastní nebezpečí pouze v označené části Annínského jezera. Na všech ostatních vodních plochách platí přísný zákaz koupání.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Českomoravský štěrk

Štítky Tovačov, Annínské jezero, koupání, pískovna, referendum, Olomoucký kraj, Českomoravský štěrk, jezero, pláž, Českomoravský štěrk, a.s., okres Přerov, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tovačovská riviéra: těžaři vybudovali novou pláž na Annínském jezeře. I kvůli referendu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.