Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Účastník bitvy o Británii, generálmajor Josef Duda, má na prostějovském hřbitově nový hrob

Účastník bitvy o Británii a Francii, poválečný velitel Vojenského leteckého učiliště v Prostějově, generálmajor Josef Duda má na prostějovském městském hřbitově nový hrob. U jeho odhalení byli příslušníci 533. praporu bezpilotních systémů, který nese generálovo jméno a sídlí na prostějovském letišti.

FOTOGALERIE: Výstava v Prostějově představuje speciální síly. Vidět lze předměty z bojových misí

Unikátní výstavu věnovanou elitnímu prostějovskému vojenskému útvaru, který téměř 20 let funguje pod názvem 601. skupina speciálních sil generála Moravce, připravilo Muzeum a galerie v Prostějově. Zájemci až do začátku září mohou vidět uniformy,...

Brigádní generál letectva Josef Duda, CBE byl československý důstojník, pilot, vychovatel leteckého vojenského dorostu a průzkumník. Byl velitelem výzvědných a stíhacích letek, účastník II. národního domácího a zahraničního odboje, operační pilot bitvy o Francii a o Británii a poválečný velitel Vojenského leteckého učiliště v Prostějově.

"Spolu s dalšími důstojníky a spolubojovníky byl po komunistickém puči nejprve degradován, posléze mu byl zbavený byt a byl převeden do dělnických profesí. Až do své smrti se nedočkal rehabilitace. Ta nastala až v roce 1990 vrácením původní hodnosti plukovníka letectva a jmenováním do hodnosti generálmajora in memoriam," popsala pohnutý osud mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová.

Po roce 1995 město Prostějov prohlásilo místo generálova posledního odpočinku za významnou památku a v září roku 2020 městské zastupitelstvo rozhodlo udělit generálmajorovi letectva Josefu Dudovi čestné občanství in memoriam.

"V roce 2021 poskytlo město finanční částku na částečné dokrytí nákladů na zhotovení nového hrobového místa," dodala na webu města mluvčí radnice.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prostějov, valka.cz

Štítky generálmajor Josef Duda, hrob, odhalení, hrdina, armáda, válka, bitva o Británii, hřbitov, Prostějov, Josef Duda, Francie, Velká Británie, Jana Gáborová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Účastník bitvy o Británii, generálmajor Josef Duda, má na prostějovském hřbitově nový hrob  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.