Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Novou lanovku na Červenohorském sedle čeká zátěžová zkouška. Areály však drtí ceny energií

Nová lanovka na Červenohorském sedle bude hotová před nadcházející zimní sezonou. Radost z dokončené investice však areálu kazí nejistota ohledně cen energií. Zimní sezonu nevidí moc optimisticky kvůli rapidnímu zdražování ani ostatní areály v Jeseníkách.

Nová čtyřsedačková lanovka o délce zhruba 1500 metrů, která nahradí zastaralou lanovou dráhu A na Velký Klínovec, je teď jednou z největších investic v lyžařských střediscích v Jeseníkách. Náklady přesáhnou 30 milionů korun. Tento týden na lanovce prováděli odborníci defektoskopii sedaček, v příštích dnech je na programu závěrečná fáze revize elektřiny. Areál ji chtěl původně otevřít už loni.

"Na konci září bychom měli provést zátěžovou zkoušku pro Drážní úřad. Nedovedeme si představit, že by lanovka na začátku sezony nejela," řekl vedoucí areálu Martin Dubský.

Nová lanová dráha stojí na místě původní čtyřsedačkové lanovky vyrobené v roce 1988. Je vybavena poslední technologií, je rychlejší a má plastovou krycí bublinu, která ochrání lyžaře před nepřízní počasí. Stavbu plánovali zástupci areálu zhruba šest let.

"Modlíme se, aby se něco stalo s cenami energií, jak elektřiny, tak plynu. Skončily nám fixace a ceny nejsou vůbec příznivé, jak na provoz, tak na zasněžování. Panuje absolutní nejistota. Podobný problém mají i ostatní střediska, která stejně jako my váhala a loni na jaře po covidu, kdy cena poprvé stoupla, neudělala nové fixace," dodal vedoucí areálu. Kalkulovat zatím nechce ani ohledně ceny skipasů. "Čekáme, co bude. Všichni mlčí, je to jako klid před bouří," dodal Dubský.

Červenohorské sedlo staví novou lanovku, otevřít by se měla do Vánoc

Areál na Červenohorském sedle v Jeseníkách se pustil do dlouho plánované stavby nové lanovky o délce zhruba 1500 metrů. Sloupy na jednom ze severních svahů stavějí odborníci za pomoci vrtulníku a jeřábu. Novější typ čtyřsedačkové lanovky nahradí...

Nejistota tíží i ostatní provozovatele areálů. "Nám skončila fixace už loni, takže už uplynulou sezonu jsme jeli v nebeských výšinách. Tenkrát stála megawatthodina na burze zhruba 180 euro, nyní je to 500 euro, je to katastrofa. Nyní se nám ani nechce uzavírat smlouvy, čekáme, co se stane. Nedá se nic předpovídat," řekl zástupce střediska Přemyslov Jaroslav Podzimek.

Podle něho už zdražování nelze příliš promítnout ani do ceny skipasů. "Loni jsme ceny zvedli o 20 procent, což zhruba pokrylo zvýšení cen. Nyní už ceny musíme držet tak, aby to pro lidi bylo vůbec únosné," doplnil Podzimek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Červenohorské sedlo

Štítky lanovka, Červenohorské sedlo, zátěžové zkoušky, nejistota, ceny, energie, Jeseníky, lanová dráha, Drážní úřad, Velký Klínovec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novou lanovku na Červenohorském sedle čeká zátěžová zkouška. Areály však drtí ceny energií  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.