Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Šantovka Tower bude na stavební povolení čekat. Soud vyhověl žádosti ombudsmana

Až po konečném verdiktu Nejvyššího správního soudu bude moct olomoucký magistrát rozhodovat o udělení stavebního povolení pro plánovanou výškovou budovu Šantovka Tower. Ombudsman uspěl se žádostí o přiznání odkladného účinku kasační stížnosti, kterou podal proti dřívějšímu rozhodnutí krajského soudu.

O případné výstavbě výškové budovy Šantovka Tower nedaleko centra Olomouce se diskutuje již řadu let, odpůrci stavby se obávají mimo jiné narušení prostředí městské památkové rezervace. Krajský soud v březnu zamítl žalobu proti územnímu rozhodnutí, což představovalo další krok směrem k výstavbě. Proti usnesení krajského soudu podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně veřejný ochránce práv Stanislav Křeček.

Brněnský soudní orgán se případem zabývá, na návrh ombudsmana Křečka nyní uznal odkladný účinek kasační stížnosti. Do skončení řízení a rozhodnutí o výsledku nesmí olomoucký magistrát vydat investorovi stavební povolení.

POLITICKÁ KORIDA: Co si myslíte o plánované stavbě Šantovka Tower v Olomouci?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Krajský soud v Olomouci nedávno zamítl žalobu proti územnímu rozhodnutí pro výškovou budovu Šantovka Tower. Ta má v...

 

„Jsem rád, že Nejvyšší správní soud vyhověl mé žádosti o přiznání odkladného účinku kasační stížnosti a účinky březnového usnesení olomouckého krajského soudu pozastavil. Nejvyšší správní soud přijal naši argumentaci, že dočasná újma, která může vzniknout investorovi tím, že momentálně nemůže pokračovat ve svém stavebním záměru, nemůže převážit nad případným již nevratným poškozením historicky cenné oblasti centra Olomouce,“ uvedl v tiskové zprávě ombudsman Stanislav Křeček.

Pokud by totiž investor v průběhu soudního řízení získal stavební povolení, mohl by budovu bez ohledu na výsledek kasační stížnosti stavět. „V takovém případě by pak vítězství u soudu bylo fakticky bezcenné, protože by druhou největší městskou památkovou rezervaci v ČR postihla újma, kterou by již nebylo možné napravit," míní veřejný ochránce práv.

Ve veřejném zájmu podala žalobu na Magistrát města Olomouce již bývalá ombudsmanka Anna Šabatová v roce 2019. Úředníci podle ní porušili při rozhodování o 74 metrů vysoké věži několik zákonů a stavbu povolili na základě nezákonných závazných stanovisek i v rozporu s územním plánem. S výstavbou nesouhlasí památkáři a odborníci, podle nich by Šantovka Tower poškodila historické panorama města. To odmítá podnikatel Richard Morávek, který za celým projektem stojí.

I po přiznání odkladného účinku kasační stížnosti vyčkává developerská skupina na samotný výsledek přezkoumání verdiktu krajského soudu. „Rozhodnutí nás nepřekvapilo, jedná se o standardní praxi. Náš názor je konstantní a neměnný. Jsme přesvědčeni, že územní rozhodnutí bylo vydáno v souladu s právním řádem a je platné, což potvrdilo i rozhodnutí krajského soudu. Zároveň ani tentokrát nebudeme dále věc až do rozhodnutí nejvyššího správního soudu komentovat," uvedl k případu Morávkův mluvčí Petr Hlávka.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SMC Development

Štítky Šantovka Tower, projekt, vizualizace, soud, Nejvyšší správní soud, krajský soud, ombudsman, Olomouc, stavební povolení, Nejvyšší správní soud České republiky, krajský soud v Česku, Stanislav Křeček, Brno, Anna Šabatová, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šantovka Tower bude na stavební povolení čekat. Soud vyhověl žádosti ombudsmana  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.