Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Vodáci za tmy uvízli v zakázaném úseku řeky. Zásah hasičů ztížil i astmatický záchvat

Do problémů se v pozdních večerních hodinách dostala skupina šesti vodáků na Mlýnském potoce nedaleko Olomouce, když kvůli neznalosti oblasti a tmě uvízli na jednom z ostrůvků. Do Hynkova vyjížděly k jejich záchraně dvě jednotky hasičů. Jedna z účastnic vodáckého výletu dostala astmatický záchvat a trpěla podchlazením.

Skupina mladých vodáků se vydala v pondělí sjíždět na lodi Mlýnský potok, kvůli neznalosti toku ale zajela do zakázaných míst. „Řeka v tomto úseku sjíždět nesmí, protože zde výrazně meandruje a je mělká, navíc jsou v korytě popadané stromy. Loď proto víceméně táhli a nakonec uvízli na jednom z menších ostrůvků. Kolem byl silný proud, už byla tma, takže se jim špatně odhadovala hloubka,“ popsala situaci mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Při požáru v Koutech nad Desnou hasiči evakuovali pět lidí. Další dva zachránili

V sobotu dopoledne byl nahlášen požár domu v Koutech nad Desnou. Na místě zasahovaly hned čtyři jednotky. Z hořícího domu museli hasiči evakuovat pět osob a další 2 osoby zachránili.

Vodáci se tak obrátili na tísňovou linku a na místo zamířila profesionální jednotka hasičů z Olomouce a dobrovolní hasiči z Horky nad Moravou. „Kolem Hynkova to dobře známe, pravidelně tam absolvujeme výcviky na vodě, takže jsme je rychle našli. Prostředí bylo špatně přístupné a zásah ztížil i fakt, že mladá žena z vodácké skupiny měla astmatický záchvat a byla podchlazená. Využili jsme loď a převezli jsme ji na druhý břeh jako první, poskytli jsme jí první pomoc a přivolali jsme zdravotnickou záchrannou službu,“ popsal velitel zásahu Tomáš Otruba.

Hasiči převezli stejným způsobem do bezpečí i ostatní vodáky, poskytli jim tepelný komfort a přes noc také ubytování u jednoho z místních dobrovolných hasičů. Ačkoliv se při sjíždění řeky dostala skupina do problémů, jejich zachránci oceňují způsob řešení včasným zavoláním pomoci. „Chceme jako hasiči pochválit postup mladých vodáků, a to z toho důvodu, že nepřecenili své síly a situaci správně vyhodnotili jako nebezpečnou. Tím usnadnili vlastní záchranu,“ uzavřela mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sbor dobrovolných hasičů Horka nad Moravou

Štítky Hasiči, HZS Olomouckého kraje, zásah, Hynkov, řeka, Olomouc, Hasičský záchranný sbor, Tomáš Otruba, Olomoucký kraj, Horka nad Moravou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodáci za tmy uvízli v zakázaném úseku řeky. Zásah hasičů ztížil i astmatický záchvat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.