Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Opravářská základna 042 Olomouc: Dokument odkryje unikátní příběhy areálu na Velkomoravské

Vojenské stroje, sprejeři a nyní těžká stavební technika. Osud areálu na Velkomoravské ulici v Olomouci zmapovala dvojice dokumentaristů Marek Pešl a Jakub Plánka. Řadu let nevyužitá a zanedbaná oblast nyní prochází demolicí, má se stát novou městskou čtvrtí.

Co se vlastně dělo v minulosti v nyní zchátralém areálu nedaleko Baumaxu a řeky Moravy na Velkomoravské ulici v Olomouci? Jakub Plánka a Marek Pešl vyrazili na místo s kamerou, aby unikátní atmosféru lokality zachytili.

Budovy na Velkomoravské jdou k zemi. Vojenský areál nahradí nová čtvrť za miliardy

Mnoho let chátrající areál v blízkosti silničního průtahu Olomoucí a prodejny Baumax prochází proměnou. Do železobetonu bývalých vojenských objektů se zakousla těžká technika, v oblasti o rozloze 17 hektarů má vzniknout čtvrť Nová Velkomoravská....

 

Našli nejen kouzlo posprejovaných zdí, injekční stříkačky ale i příběhy, které zde prožívali bezdomovci, sprejeři nebo taky například ředitel bývalého Vojenského opravárenského podniku Bohumír Navrátil, který zde strávil svůj profesní život. K tématu hovořil také geograf Tomáš Krejčí, který zastupuje Akademii věd České republiky v oblasti regenerace brownfields a recyklace území.

„Brownfieldy mají zvláštní, až magický genius loci. Jsou to zapomenutá místa, která ztratila svůj význam. Je zajímavé sledovat proces vývoje objektu po desetiletí. Skrze výpovědi lidí, kteří s místem svázali svůj život, se diváci dozví jedinečný pohled na lokalitu. Stejně jako je zajímavé sledovat debatu o vzkříšení prostoru novým projektem,“ zmiňuje jeden z členů tvůrčí dvojice Jakub Plánka.

Skromně ukrytí Ve stínu. Divadelníci s kamerou představují úspěšné osobnosti z Olomouce

Covidové restrikce kulturního dění stály na počátku dokumentární tvorby, do které se pustili dva přátelé z olomouckého divadla Jakub Plánka a Marek Pešl. Po úspěšném snímku Za zavřenými dveřmi, který na YouTube přibližoval osud restaurací a barů...

 

„Každý Olomoučan místo dobře zná, je v našem bezprostředním okolí, a přitom o něm víme tak málo. To nás vedlo k tomu, abychom se o místě dozvěděli víc. Místo nikdy nepatřilo do veřejného života, ale žilo celá dlouhá léta za plotem. Nyní se podíváme za hranici a uveřejníme nové, veřejnosti neznámé, informace,” doplňuje Marek Pešl.

Premiéra dokumentu je naplánovaná na 14. září od 18:00 přímo ve filmovém sále Konviktu a bude přístupná veřejnosti. Součástí akce bude také beseda s protagonisty dokumentu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PP-production

Štítky Film, dokument, natáčení, Velkomoravská, historie, podnikání, práce, byty, stavba, demolice, Olomouc, BauMax, Akademie věd České republiky, řeka Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opravářská základna 042 Olomouc: Dokument odkryje unikátní příběhy areálu na Velkomoravské  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.