Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Osminásobně nad republikovým průměrem: v kraji vzrostla výstavba bytů o osmdesát procent

Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu byla v prvním letošním pololetí zahájena stavba 1453 bytů, což je o 81,5 procenta víc, než za stejné období minulý rok. Tempo růstu je nejvyšší ze všech krajů České republiky. V tuzemsku se průměrně bytová výstava od ledna do června zvýšila o 9,7 procenta.

Nejvíce bytů v Olomouckém kraji bylo v prvním pololetí zahájeno v nových bytových domech, a to celkem 663. Jejich počet byl o 485 bytů vyšší než ve stejném období minulého roku. Meziročně vyšší bylo také tempo výstavby rodinných domů. V těchto stavbách bylo započato 536 bytů, tedy o 65 bytů více než v prvním pololetí 2021.

Nejméně bytů bylo od ledna do června v rámci Olomouckého kraje zahájeno v okrese Jeseník, kde jich statistici evidují 36. Naopak nejvyšší meziroční růst bytové výstavby vykázalo Olomoucko. Byla tam v pololetí zahájena stavba 851 bytů, v meziročním srovnání o 574 bytů více.

Zástupy zájemců jsou pryč, k poklesu ceny nemovitostí zatím nedochází, říká ředitel Hanácké realitní kanceláře

Se setrvačností typickou pro realitní trh dobíhají projekty a nabídky z předchozích měsíců. Do zájmu o nemovitosti ale významně promlouvá výše sazeb hypotečních úvěrů, které se pohybují zhruba okolo 5,5 procenta. „Prodejní doba u nemovitostí se...

 

Počet zahájených bytů v kraji tvořil 6,4 procenta z celkového počtu 22 721 zahájených bytů v České republice. Nejvíce staveb bytů bylo zahájeno ve Středočeském kraji, a to 3951.

Loni bytová výstavba v Olomouckém kraji výrazně klesla. Zahájena byla stavba 1690 bytů, meziročně jich bylo o 11,8 procenta méně. Bytová výstavba v kraji už předloni po předchozím růstu meziročně klesla o 8,2 procenta, jelikož značnou část stavební sezony poznamenala pandemie koronaviru. V roce 2019 bytová výstavba v kraji vzrostla o 2,3 procenta.

Opravářská základna 042 Olomouc: Dokument odkryje unikátní příběhy areálu na Velkomoravské

Vojenské stroje, sprejeři a nyní těžká stavební technika. Osud areálu na Velkomoravské ulici v Olomouci zmapovala dvojice dokumentaristů Marek Pešl a Jakub Plánka. Řadu let nevyužitá a zanedbaná oblast nyní prochází demolicí, má se stát novou...

 

Bytová výstavba v posledních letech ožila hlavně v Olomouci, kde se nyní připravuje, staví či dokončuje několik velkých bytových projektů. Developerské společnosti budují byty v městské části Slavonín a další vznikly v areálu bývalého telekomunikačního podniku SPT Telecom na Tabulovém vrchu. Společnost Sochorova stavební na místě bývalých kasáren v centru Olomouce staví více než 300 bytů. Přes 200 bytů ve dvou etapách postaví v areálu bývalých sladoven a mrazíren developerská společnost Link City Centrum NS.

Developerská skupina Redstone loni kvůli vysoké poptávce po bytech rozšířila zahájenou stavbu první etapy projektu Šantovka Living z původně plánovaných dvou bytových domů na čtyři. Počet nabízených bytů se tak zdvojnásobil na 68. Další výstavbu plánuje skupina Redstone také v bývalém vojenském areálu na ulici Velkomoravská, kde probíhá demolice desítek zchátralých budov.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Bydlení, reality, byty, bytová výstavba, byty Olomouc, Olomoucký kraj, statistika, stavba, Česko, Český statistický úřad, pandemie covidu-19, Olomouc, Redstone, O2 Czech Republic, Tabulový vrch a.s., Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Osminásobně nad republikovým průměrem: v kraji vzrostla výstavba bytů o osmdesát procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.