Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Neobvyklá kampaň Olomoučanů. Zorganizovali petici za úlevy poplatků za odpady. Projedná ji zastupitelstvo

Do neobvyklé volební kampaně se pustili členové kandidátky Olomoučané. Zatímco ostatní strany slibují, co udělají, Olomoučané se rovnou pustili do díla. Zorganizovali petici za úlevy poplatků za odpady a sehnali potřebný počet podpisů k tomu, aby se návrhem muselo zabývat olomoucké městské zastupitelstvo.

"Současná koalice během svého funkčního období zvýšila nejrůznější poplatky a daně, čímž zatížila rozpočty domácností. Jedná se například o poplatky za svoz odpadu, parkovné, daň z nemovitostí či jízdné v MHD. Za každým zvyšováním poplatků a daní však musí následovat zlepšení kvality služeb, což se bohužel neděje. Také proto jsme se rozhodli v současné ekonomické krizi navrhnout sociální opatření, které spočívá v úpravě vyhlášky o místním poplatku," uvedl Michael Mencl, lídr Olomoučanů, které tvoří členové ČSSD a nezávislí kandidáti.

Olomoučanům se podařilo sesbírat 586 podpisů, tedy více než půl procenta obyvatel města. To podle zákona o obcích znamená, že se žádostí musí zabývat olomoucké městské zastupitelstvo, má na to 90 dnů. Petice navrhuje úlevy na poplatku za odpady pro všechny vyživované děti až do 26 let ve výši 50 procent, úlevy na poplatku pro seniory od 65 let do 80 let také ve výši 50 procent a možnost rozložit platbu za odpady do dvou splátek.

ANKETA: Kdo by se měl stát dalším primátorem? Olomouc by poprvé mohla mít i primátorku

Současný primátor Olomouce Miroslav Žbánek z ANO v komunálních volbách obhajuje svou pozici. O místo bojují také jeho náměstkyně a náměstek nebo vysokoškolská pedagožka. Kdo by se měl stát dalším primátorem krajské metropole?

"Naše solidární návrhy rozpočet města nezatíží," je přesvědčen jeden z iniciátorů petice, sedmička na kandidátce Olomoučanů a známý politolog Pavel Šaradín.

Olomoucká radnice potvrdila, že petici projedná nejbližší zastupitelstvo. "Procesně se to nedalo stihnout na pondělní jednání, petici proto projedná zřejmě už první zastupitelstvo po komunálních volbách," potvrdila mluvčí magistrátu Radka Štědrá.

Náměstek primátora Olomouce Otakar Bačák (spOLečně) na nedávné předvolební debatě kandidátů na primátora upřesnil, že možnost rozložení plateb za odpady nyní řeší s ministerstvem vnitra jako dozorovým orgánem. "Rozložením plateb do splátkové ho režimu by se uvolnil tlak na finance každého jednotlivého obyvatele Olomouce," přiznal Bačák.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky komunální volby, odpady, petice, poplatky, Olomoučané, zastupitelstvo, Olomouc, poplatek, odpad, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neobvyklá kampaň Olomoučanů. Zorganizovali petici za úlevy poplatků za odpady. Projedná ji zastupitelstvo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.