Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Vyšla kniha Nikdy to nevzdám! Zachycuje příběh prostějovského rodáka a právníka Františka Doležela

U příležitosti padesátého výročí úmrtí Františka Doležela, který po válce vyšetřoval Krčmaňskou aféru a komunistický režim se mu za to tvrdě pomstil, vydala Vědecká knihovna v Olomouci publikaci Lubomíra Novotného Nikdy to nevzdám! Životní zápasy právníka Františka Doležela.

Autor knihy, historik Vědecké knihovny v Olomouci, Lubomír Novotný navázal na dříve vydanou knihu Krčmaňská aféra: tajemný pokus o atentát na československé ministry.

Publikace je fundovanou, odbornou historickou monografií. Obsahuje 480 stran, spoustu dobových a současných fotografií, map, archivních dokumentů, bohatý poznámkový aparát a seznam literatury a pramenů. Je v ní skryto pět let badatelské a terénní práce autora. Autor využil své právnické vzdělání a čerpal z řady dokumentů, z archivů i od pamětníků. Navázat kontakt s Doleželovou vnučkou Magdou Kment žijící v USA se bohužel nepodařilo. Novotný zjistil, že si v polovině devadesátých let do USA zřejmě odvezla truhlu, ve které byla i část rodinného archivu a osobní věci.

Prostějov podpoří knihu o statečném státním zástupci Doleželovi, kterého ve vězení týrali komunisté

Město Prostějov podpoří sedmdesáti tisíci korunami vydání knihy o Františku Doleželovi z Prostějova. Jako státní zástupce v roce 1948 vyšetřoval takzvanou Krčmaňskou aféru, která vedla k tehdejším komunistům. Režim ho za to po Únoru uvěznil a za...

Publikace je zasazena do kontextu historických událostí nejen Prostějova a střední Moravy, ale také do celostátního kontextu od dob starého Rakouska po devadesátá léta 20. století. Na její vydání finančně přispěly Olomoucký kraj, statutární města Prostějov a Olomouc a další sponzoři.

"Nemá smysl skicovat obrazy dobra a zla, černé a bílé či dobrého Západu a zlého Východu. Bylo by to mlácení prázdné slámy, komunistický režim není třeba usvědčovat. Příběhů, jaký se stal Františku Doleželovi, se událo na tisíce. Žádné rehabilitace, omluvy, restituce už je nikdy nemohly zhojit… Snahou autora bylo poukázat na sílu individua a nezdolnou vůli. Až nelidskou vůli a houževnatost člověka, na němž byla spáchána hanebná nespravedlnost, jež se v různých obměnách prohlubovala a rozšiřovala jak v čase, tak i personálně na další členy jeho rodiny," shrnuje v závěru publikace Lubomír Novotný.

Lubomír Novotný také analyzoval zpracování událostí po roce 1945 a poukázal na „bílá“ místa v naší historiografii. Některé z nich by chtěl zpracovat. "Takovým možným badatelským tématem by mohl být Jura Sosnar. Byl to neuvěřitelný hochštapler, přitom velice inteligentní, talentovaný, energický a průbojný muž, v poválečné Olomouci opravdu jako dravá štika v rybníce. Neméně zajímavou osobností by byl určitě také advokát, prostějovský činitel sociální demokracie, poslanec, poúnorový předseda Národního shromáždění, člen sociální demokracie a později komunistické strany Oldřich John," uvedl Novotný.

V Galerii Biblio v budově Vědecké knihovny v Olomouci v Bezručově ulici probíhá do konce září stejnojmenná výstava. Na ni naváže výstava v Galerii Špalíček v Muzeu a galerii v Prostějově od 11. listopadu 2022 do 2. února 2023, která bude doplněná o artefakty a dobové dokumenty vztahující se k Prostějovu.

František Doležel (1900–1972)
František Doležel se narodil 5. srpna 1900 v Prostějově v rodině profesora české reálky Antonína Doležela v domě č. 7 na Žerotínově (dnešním Žižkově) náměstí (dům U Černého medvěda).
V roce 1919 absolvoval studia na c. k. státním gymnáziu v Prostějově (nynější gymnázium Jiřího Wolkera). Jeho spolužáky zde byli Jiří Wolker, Karel Wichterle a Ivan Sekanina. Potom studoval na Právnické fakultě v Brně a následně pracoval jako soudce v Prostějově a státní zástupce v Olomouci. V době okupace a 2. světové války významně pomáhal odbojářům. Například švagra a bývalého starostu Prostějova Jana Sedláčka vyreklamoval z německého zajištění na základě intervence u představitelů Národního souručenství.
19. listopadu 1947 byl pověřen vyšetřováním tzv. krčmaňské aféry, nezdařeného bombového útoku na tři nekomunistické ministry Gottwaldovy vlády – Petra Zenkla, Prokopa Drtinu a Jana Masaryka. František Doležel odhalil celé pozadí akce zosnované tehdejším krajským výborem KSČ v Olomouci a šedou eminencí olomoucké politické scény Jurou Sosnarem (Jaroslavem Honzákem). 24. února 1948 byl František Doležel zatčen a obviněn ze zneužití své úřední povinnosti, protože prý stíhal osoby jen proto, že byl zaujatý kvůli jejich příslušnosti ke komunistické straně. Vazbu a vězení strávil v otřesných podmínkách na Pankráci, v Ruzyni, na Bartolomějské „čtyřce“ a v Bohnicích.
Propuštěn byl po sedmi letech vězení, ztráty občanských práv a poloviny majetku 24. února 1955. Vážil 38 kg a byl zlomený fyzicky i psychicky. Pracovat mohl jen v podřadných dělnických profesích, například jako figurant a deratizátor. Až ve druhé polovině šedesátých let se dostal k právnické profesi. Naposledy pracoval v právním oddělení Restaurací a jídelen v Bruntále. V roce 1968 byl rehabilitován. Rehabilitace však byla po čtyřech letech zrušena, takže se Doleželově rodině dostalo určité satisfakce v podobě rehabilitace a restituce až začátkem devadesátých let 20. století.
František Doležel zemřel 10. září 1972 v Prostějově a je pohřben na Městském hřbitově v Prostějově.
V roce 2017 mu byla udělena Cena města Prostějova in memoriam za celoživotní boj za pravdu, spravedlnost a lidská práva. Jeho památku připomíná od konce června 2019 také pamětní deska umístěná na Žižkově náměstí č. 7.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hana Bartková

Štítky publikace, rodák, státní zástupce, Krčmaňská aféra, komunismus, Prostějov, František Borgiáš Doležel, Olomouc, kniha, Jiří Wolker, USA, druhá světová válka, rodina, Jan Masaryk, Petr Zenkl, Ivan Sekanina, Prokop Drtina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyšla kniha Nikdy to nevzdám! Zachycuje příběh prostějovského rodáka a právníka Františka Doležela  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.