Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

VIDEO: Poslední grafitti v bývalých kasárnách na Velkomoravské. Magický dokument je volně na internetu

Výpovědi pamětníků, okamžik, kdy zde sprejeři malovali své poslední grafitti, nebo demolici přibližuje dokument dvojice olomouckých filmařů o bývalých kasárnách v Olomouci s názvem Velkomoravská: pohled za hranici. Snímek je nyní volně k vidění na internetu.

Dokument natočili Marek PešlJakub Plánka, zachycuje historické proměny areálu bývalých vojenských kasáren při Velkomoravské ulici v Olomouci. V posledním desetiletí se stal opuštěným brownfieldem. 

"Každý Olomoučan toto místo dobře zná, je v našem bezprostředním okolí, a přitom o něm víme tak málo. Zajímaly nás příběhy lidí, kteří za tou hranicí žili a působili. Jsme rádi, že jsme se do areálu dostali i v době, kdy byl připraven k demolici. Viděli jsme například okamžik, kdy zde sprejeři malovali své poslední grafitti. Viděli jsme ředitele Vojenského opravárenského podniku, jak se naposledy procházel po své kanceláři, kde už sice nebyl jeho stůl a psací stroj, ale zato mnoho vzpomínek. Také jsme nahlédli do života bezdomovců, kteří žili v troskách vojenského areálu, a jsou tak dosud posledními obyvateli působící na této adrese," popisuje filmař Marek Pešl.

Budovy na Velkomoravské jdou k zemi. Vojenský areál nahradí nová čtvrť za miliardy

Mnoho let chátrající areál v blízkosti silničního průtahu Olomoucí a prodejny Baumax prochází proměnou. Do železobetonu bývalých vojenských objektů se zakousla těžká technika, v oblasti o rozloze 17 hektarů má vzniknout čtvrť Nová Velkomoravská....

Dokumentaristé zachytili holé zdi, zdemolované podlahy a pomalované omítky. "Je to místo čekající na vzkříšení. Kde něco končí, něco nového musí začít. V dokumentu proto hovoří také zástupci developerské skupiny, která zde chystá výstavbu nové městské čtvrti," dodal Pešl.

Filmaři se věnovali i tématu brownfieldů obecně, odborný pohled přinesl Tomáš Krejčí z Akademie věd ČR, který se regenerací brownfieldů zabývá. "Brownfieldy mají zvláštní až magický genius loci. Jsou to zapomenutá místa, která ztratila svůj význam," podotkl v tiskové zprávě dokumentarista Jakub Plánka. Celý dokument je nyní volně k vidění na kanále YouTube.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto PP-Production

Štítky dokument, film, historie, kasárna, Velkomoravská, demolice, Olomouc, Internet, brownfield, YouTube, Akademie věd České republiky, filmař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Poslední grafitti v bývalých kasárnách na Velkomoravské. Magický dokument je volně na internetu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.