Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Prostějov investuje do digitalizace varovného systému. Rozhlas už má problémy se servisem

Do konce příštího roku by měl varovný a informační systém v Prostějově a jeho místních částech projít modernizací do digitální podoby. Město získalo na více než dvě stovky hnízd bezdrátového rozhlasu dotaci přes osm milionů korun, což pokryje výraznou část nákladů.

Kvůli překročené životnosti a problémům se servisováním zastaralého městského rozhlasu se vedení Prostějova před časem rozhodlo pro obnovu těchto zařízení.

Přípravu projektu nazvaného Digitalizace Varovného a informačního systému obyvatel (VISO) a Digitální povodňový plán města Prostějova odsouhlasili prostějovští radní před dvěma lety, pro záměr se před nedávnem podařilo získat dotační podporu. Z celkových nákladů ve výši 11,9 milionu korun pokryje dotace z operačního programu životní prostředí 8,3 milionu.

Prostějov vyzývá majitele vraků, ať je odstraní z ulic. Jinak zaplatí za odtah a odstavení

Dvanáct automobilů s propadlou technickou kontrolou blokuje nyní parkovací místa v ulicích Prostějova. Radnice vyzývá jejich majitele, aby si auta odvezli, jinak je nechá odtáhnout a peníze bude vymáhat. Náklady za odtah jsou několik tisíc korun.

 

„Předmětem projektu je zpracování digitálního povodňového plánu a digitalizace a rozšíření varovného informačního systému, bezdrátových rozhlasů v Prostějově a místních částech Čechovice, Čechůvky, Domamyslice, Krasice, Vrahovice a Žešov,“ informoval v tiskové zprávě primátor František Jura (ANO) s tím, že tento systém bude sloužit k varování obyvatelstva například při povodních. Celkem má být instalováno 239 hnízd s 756 reproduktory a 2 převaděči. „Vysílací pracoviště bude na Městské policii v Prostějově a v místní části Žešov,“ podotkl Jura.

Do modernizace varovného systému v uplynulých letech investovala například také Olomouc. Vybudování soustavy s takřka patnácti sty akustickými jednotkami přišlo na 67 milionů, dotace pokryla okolo sedmdesáti procent těchto nákladů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Prostějov, investice, modernizace, digitalizace, rozhlas, městský rozhlas, dotace, informační systém, část obce, František Jura, Žešov, ANO 2011, Vrahovice, Čechovice, Domamyslice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov investuje do digitalizace varovného systému. Rozhlas už má problémy se servisem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.