Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Olomoucká radnice nebude v noci a o víkendech topit v kancelářích. Chce ušetřit na energiích

Olomoucký magistrát se kvůli vysokým cenám tepla a elektřiny snaží snížit spotřebu energií. V radničních budovách se v noci a o víkendech nebude topit, další úspory má přinést výměna starých typů žárovek za úsporné, instalace časových spínačů osvětlení i utěsnění oken a dveří.

"Až do odvolání je nově stanovený topný režim v magistrátních budovách s jasně určeným útlumovým režimem. Netopí se přes noc a o víkendech," potvrdila mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá. Magistrát jedná s dodavateli tepla o novém rozpisu topného režimu v administrativních budovách magistrátu, zajištění útlumového režimu o víkendech a svátcích, prověřuje možné úspory při dodávkách teplé vody a určí režim přitápění pomocí reverzního chodu klimatizace.

Pracovníci zároveň zkontrolují osvětlení ve všech budovách magistrátu a staré žárovky vymění za úsporné zdroje světla. Na seznamu opatření je i prověření a cenová kalkulace výměny klasických vypínačů na chodbách všech objektů za vypínače s časovým vypnutím. Odborníci také prověření a zajistí utěsnění oken a dveří kanceláří magistrátu, a to zejména v budově historické radnice.

Úspory pro Šumperk bude nově hledat městský energetik

Šumperku má s hledáním cest k úsporám pomoci nový zaměstnanec na pozici městského energetika. Radnice tak chce snížit dopad rapidního zdražení energií a zaměřit se také na možnosti využití alternativních zdrojů energie. Městu, které vlastní 73...

Úsporná opatření má připraven také olomoucký krajský úřad. "Snížili jsme teplotu vytápění, máme útlumový režim vytápění mimo pracovní dobu i o víkendech a svátcích. Znemožnili jsme také přitápění klimatizacemi. Důsledně kontrolujeme, aby mimo pracovní dobu nebyly v provozu počítače," řekla mluvčí hejtmanství Eva Knajblová. Společné prostory hejtmanství jsou už nyní osvětleny LED zdroji.

"Máme připravenou možnost omezení provozu výtahů a omezení počtu spotřebičů, jako jsou například lednice. Venkovní osvětlení budovy nevyužíváme. Připravujeme projekt na kompletní zateplení budovy," uvedla Knajblová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky energie, úspory, magistrát, Olomouc, Olomoucký kraj, radnice, osvětlení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká radnice nebude v noci a o víkendech topit v kancelářích. Chce ušetřit na energiích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.