Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Nejnáročnější jsou pátrání po dětech, šťastný konec je pak odměna, říká policejní mluvčí

Několik let působila policistka Petra Vaňharová na obvodních odděleních v Uničově a ve Šternberku, než se dostala na pozici, kterou ji věštil její dědeček. Stala se policejní tiskovou mluvčí a nyní informuje o případech z Olomoucka. Specifická práce má svá pravidla, která brání například oběti, národnostní skupiny či narušení vyšetřování. „Pracovně nejkomplikovanější chvíle byly při vyhlášení režimu ‚Dítě v ohrožení‘, jde o psychicky velmi vypjatou situaci,“ tvrdí mediální zástupkyně olomouckých policistů.

Každý den začíná pro Petru Vaňharovou na policejním územním odboru Olomouc poradou s vedením, kde probíhá výměna informací z uplynulých hodin. Od kolegů z operačního střediska tísňové linky a také od kriminalistů pak získává další zprávy v průběhu dne. K tomu slouží i informační systémy policie. Soupis zajímavých či závažných případů pak míří k pracovníkům médií.

Cizinec poničil auto a vnikl do cizího bytu. Běsnění pokračovalo i v policejní cele

S nebývalou agresivitou devětadvacetiletého cizince se v minulém týdnu potýkali strážci zákona v centru Olomouce. Muž nejprve poškodil zaparkované auto, a poté násilně vnikl do cizího bytu. Policisté ho zadrželi a odvezli do cely, kde však řádění...

 

Poskytnuté informace se ale musí řídit příslušnými zákony a dalšími vnitřními předpisy. „Podstatné je zejména to, aby nedošlo k narušení průběhu vyšetřování a k dodržení všech předpisů týkajících se neposkytování informací ke konkrétní osobě. Ve zvláštním režimu je také informování o událostech, ve kterých se vyskytují děti a mladiství,“ přibližuje Petra Vaňharová.

Při informování o trestných činech či přestupcích, kterých se dopustili lidé cizí národnosti, policie jejich původ dlouhodobě nechává bez podrobností. Na internetových diskuzích dochází v posledních měsících k přisuzování těchto činů například Ukrajincům. Policisté však musejí v této oblasti zachovávat neutralitu. „U osob se neuvádí rasová příslušnost nebo jiné skutečnosti způsobilé navodit rasovou nesnášenlivost nebo negativní emoce vůči cizincům nebo menšinám,“ vysvětluje olomoucká mluvčí s tím, že charakteristické etnické, či rasové znaky se mohou uvádět v situacích, je-li to nezbytné pro dosažení účelu pátrání či trestního řízení.

„Bitcoinmat neslouží jako bezpečná úschovna žádné banky.“

Kromě seznamování médií a veřejnosti s uskutečněnými případy, poskytují tiskoví mluvčí také varování před nebezpečím, které může číhat například v prostředí internetu. Případů je i přesto stále mnoho. „Bohužel je tomu tak, trestná činnost se nám tímto směrem výrazně přesunula. Občany upozorňujeme na nástrahy virtuálního světa nejen v rámci tiskových zpráv, ale také prostřednictvím našich preventistů. Ti různými formami upozorňují a radí lidem, jak se chovat v online prostředí tak, aby se nestali obětí internetových podvodníků. V poslední době například umístili i upozornění k bitcoinmatům, aby lidé zavnímali, že bitcoinmat neslouží jako bezpečná úschovna žádné banky,“ podotkla zástupkyně oddělení tisku a prevence Policie ČR na Olomoucku.

Podvodník manželům z Olomoucka slíbil výnos z kryptoměn. Připravil je o 600 tisíc

O téměř 600 tisíc korun korun připravil manžele z Olomoucka podvodník, který jim nasliboval výnosy z bitcoinů a získal vzdálený přístup k jejich bankovním účtům. Pachateli hrozí až osm let vězení.

 

Mezi nejnáročnější pracovní situace řadí Petra Vaňharová případy týkající se dětí, ať už jde o dopravní nehody či násilné nebo mravnostní delikty. Samostatnou kapitolou jsou pak rozsáhlé pátrací akce. Jako například při hledání nezletilé dívky na Olomoucku. „V případě režimu ‚Dítě v ohrožení‘ je potřeba rychlého jednání všech zapojených policejních složek v kooperaci s médii. Činnost tiskového mluvčího je v těchto situacích značně hektická. Musí průběžně získávat aktuální informace od kriminalistů zařazených na úseku pátracích činností, které zprostředkovává médiím a do toho vyřizuje nemalé počty hovorů od novinářů. S lehkou nadsázkou lze říci, že jsem v tomto případě nedala telefon od ucha. Odměnou je, když se dítě najde co nejdříve a je v pořádku předáno rodičům,“ líčí policistka.

Na práci u armády nebo policie myslela už jako malá a do akce se v uniformě skutečně dostala. K Policii České republiky nastoupila po dokončení vysoké školy v roce 2010 a získávala cenné zkušenosti na obvodních odděleních v Uničově a Šternberku. Před dvěma lety přišla možnost ucházet se o post tiskové mluvčí ve výběrovém řízení. „Na funkci mluvčí jsem při nástupu k policii nemyslela. Jednoduše tomu tak osud chtěl a z policistky obvodního oddělení, se ze mě stala policejní tisková mluvčí. Zřejmě to tak mělo být. Pamatuji si, že když jsem byla dítě, tak jsme se dívali s dědečkem, který už bohužel není mezi námi, na televizní zprávy. Zrovna tam mluvila policejní tisková mluvčí a dědeček říkal: ‚Já tam vidím naši Péťu!‘ A jeho slova se splnila,“ uzavírá s úsměvem Petra Vaňharová.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie České republiky

Štítky policie, tisková mluvčí, rozhovor, Petra Vaňharová, práce, Policie ČR, Olomouc, tiskový mluvčí, Olomoucký kraj, Šternberk, Uničov, Policie České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejnáročnější jsou pátrání po dětech, šťastný konec je pak odměna, říká policejní mluvčí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.