Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Život autistů přiblíží speciální benefice v kině Metropol. Na besedu dorazí Štěpán Kozub

Speciální filmové promítání s hvězdným hostem připravilo na úvod října sdružení Jdeme autistům naproti. Olomoucká organizace se věnuje péči o děti i dospělé s poruchou autistického spektra již takřka dvacet let. Benefiční akce přiblíží téma autismu díky novému filmu Spolu, součástí programu benefice je také beseda s hercem Štěpánem Kozubem.

Spolek Jdeme autistům naproti (JAN) pořádá 6. října ve spolupráci s kinem Metropol benefiční akci, jejíž výtěžek půjde na rozvoj služeb pro klienty s autismem.

Promítání nového českého filmu Spolu doplní beseda se Štěpánem Kozubem. Ten si ve filmu zahrál hlavní roli mladíka Michala, který žije s diagnózou porucha autistického spektra. V novém snímku potvrzuje Kozub svou schopnost ztvárnění i seriózních hereckých úkolů. „Když mě kluci s touhle rolí oslovili, stál jsem před velikým rozhodnutím, zda ji přijmout. Ale odmítnout takovou hereckou příležitost by byl hřích, a každá pochybnost je navíc dobrým předpokladem pro náročnou práci a to mě baví,“ řekl aktuálně velmi populární herec, komik či zpěvák.

Přesto, že se ve filmu řeší téma velmi narušených vztahů mezi jednotlivými protagonisty, nemusí divák očekávat pouze drama. Film je o hledání a nacházení naděje i humoru v situacích, které přináší každodenní život. Ve snímku ztvárnila Michalovu mámu Veronika Žilková, jeho sestru pak hraje Kamila Janovičová.

„Benefiční akcí a filmem chtěl spolek upozornit na problematiku osob, které žijí s diagnózou autismus. A také na to, že toto postižení zasahuje nejen celý život těchto osob, ale i všechny členy rodiny, a velmi často může oslabovat rodinné vztahy,“ objasňují zástupci olomouckého sdružení, kteří zároveň oceňují spolupráci s kinem Metropol, kde se událost koná. Do kinosálu je k dispozici několik posledních vstupenek.

Pryč z kolonky neošetřitelní. V Olomouci chtějí pomoct autistickým pacientům nejen s panikou u zubaře

Mimořádnou obtíž představuje ošetření u zubaře pro osoby s poruchou autistického spektra, trable při péči o tyto pacienty se snaží minimalizovat odborníci z Fakultní nemocnice Olomouc i organizace Jdeme autistům naproti. Vznikla tak specifická...

 

Klíčová je také finanční podpora pro rozvoj služeb určených klientům s autismem a jejich rodinám. „Zejména v posledních čtyřech letech došlo k výraznému personálnímu posílení. Přesto registrujeme obrovský převis v počtu čekatelů na místo v jedné ze dvou našich sociálních služeb,“ říká vedoucí spolku Jdeme autistům naproti Markéta Jandeková a dodává: „Kromě toho nabízíme našim klientům a jejich rodinám i další aktivity. Velmi oblíbené jsou zejména letní příměstské tábory pro děti s autismem a vícedenní edukativní pobyty pro rodiny s dětmi s touto diagnózou, které přinášejí našim klientům obrovské benefity. Bohužel se však jedná o finančně velmi náročné záležitosti, protože vzhledem k diagnóze autismus je nutné každému z dětí poskytnout osobního asistenta, který přizpůsobí program těchto aktivit každému z dětí. Finanční prostředky se snažíme získávat průběžně z nejrůznějších zdrojů, avšak často jsou úzce vázány pouze na určité aktivity. Naopak na jiné se prostředky shání hůře.”

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Bontonfilm

Štítky autismus, pomoc, péče, benefice, kino, film, beseda, Štěpán Kozub, Spolu, Olomouc, Jdeme autistům naproti, diagnóza, rodina, Veronika Žilková, Kamila Janovičová, herec, autistické spektrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Život autistů přiblíží speciální benefice v kině Metropol. Na besedu dorazí Štěpán Kozub  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.