Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Rektor univerzity sesadil děkana přírodovědecké fakulty, který kritizuje vznik ústavu CATRIN

Rektor Univerzity Palackého v Olomouci Martin Procházka sesadil děkana olomoucké přírodovědecké fakulty Martina Kubalu, který je dlouholetým kritikem vzniku vysokoškolského ústavu CATRIN. Rektor prověřoval vyjádření děkana a tvrdí, že zohlednil ochranu osobních údajů a vlastnických práv univerzity. Děkan to považuje za účelové a bude se bránit žalobou.

Rektor Martin Procházka svůj krok zdůvodnil tak, že prošetřoval vyjádření děkana Martina Kubaly v rámci soudních řízení a v souvislosti s podněty zástupců odborů. Univerzita podle něho musí chránit osobní údaje a zabránit jejich zneužití a má rovněž povinnost chránit svá vlastnická práva.

"Vedení naší univerzity považuje řádné nakládání s osobními údaji zaměstnanců a jejich ochranu za mimořádně významné, stejně jako považuje za zásadní respektování ochrany průmyslového vlastnictví univerzity. Nezbývá mi jiná možnost než vyvodit pracovněprávní odpovědnost dotčených osob, a to včetně děkana přírodovědecké fakulty," uvedl na stránkách univerzity rektor Procházka.

Procházka dodal, že celou věc bude řešit podle zákona o vysokých školách a naznačil zároveň, že bude podávat trestní oznámení. 

Výpověď z pracovního poměru dostal děkan Kubala včera. S výpovědí nesouhlasí a bude se bránit žalobou.

"Obdržel jsem dnes od pana rektora bez jakéhokoliv varování výpověď s účinností k 31. 12. 2022. Důvody, které jsou uvedené ve výpovědi, považuji za účelové, zmatečné a z velké části na úrovni hypotetických hrozeb, které by teoreticky mohly vést k újmě UP. Rektorem vznášená obvinění odmítám a nejsem si vědom, že bych porušil nějaké normy. Budu se bránit žalobou. Domnívám se totiž, že výpověď je podána v rozporu se zákonem a důvody uváděné rektorem u soudu neobstojí," reagoval děkan.

Válka na olomoucké Univerzitě Palackého pokračuje. Přírodovědecká fakulta odmítá rozdělení majetku kvůli vzniku vědeckého superústavu a hrozí stávkou. Podle akademického senátu připravované majetkové vypořádání bezprecedentně zasahuje do...

Zrovna před pár dny neprošel o jeden hlas akademickým senátem Univerzity Palackého návrh rektora Procházky na rozdělení majetku kvůli vzniku superústavu CATRIN. Senát pověřil rektora, aby dál jednal s přírodovědeckou fakultou i novým ústavem.

Vedení přírodovědecké fakulty vznik Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií CATRIN dlouhodobě ostře kritizuje. Ústav začal fungovat na jaře roku 2021 na základech vědeckých center přírodovědecké fakulty. Po rozdělení měla být část majetku podle přírodovědecké fakulty odepřena chemickým katedrám, které by tak přišly o laboratoře nezbytné pro výuku studentů. Rozdělení by výrazně zkomplikovalo chod chemických kateder, přírodovědecká fakulta proto hrozí stávkou. 

"V tuto chvíli je využívání budov a majetku dáno opatřením rektora z minulého roku, prakticky se nic nemění. Na přístupech zaměstnanců a studentů se také nic nemění. Na druhé straně se protahuje určitý stav nejistoty, kdy se čeká na finální rozhodnutí," komentoval rozhodnutí akademického senátu ředitel CATRIN Pavel Banáš.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky odvolání, děkan, přírodovědecká fakulta, spor, majetek, rozdělení, CATRIN, Univerzita Palackého, Olomouc, univerzita, Martin Procházka, žaloba, Univerzita Palackého v Olomouci, Senát Parlamentu ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rektor univerzity sesadil děkana přírodovědecké fakulty, který kritizuje vznik ústavu CATRIN  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.