Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Fotovoltaika či energeticky pasivní budovy. Olomoucká nemocnice pracuje na úsporách dlouhodobě

Zvyšující se ceny energií jsou problémem, se kterým se potýkají nejen domácnosti, ale například i nemocnice. Ta olomoucká však na energetických úsporách a udržitelnosti pracuje již dlouhodobě. Zateplováním budov či instalacemi fotovoltaických panelů.

"Patříme k těm nemocnicím, které se snaží chovat zodpovědně k životnímu prostředí. Součástí tohoto přístupu je i náš koncept energetických úspor, který je zakotven v Generelu rozvoje Fakultní nemocnice Olomouc a který již několik let realizujeme," vysvětlil v tiskové zprávě ekonomický náměstek FN Olomouc Tomáš Uvízl.

Podle Uvízla mohou být příkladem stavby, které v areálu nemocnice vznikly v posledních letech a byly vybudovány v pasivním energetickém standardu. Týká se to například pavilonu Y, ve kterém působí II. Interní klinika - gastroenterologická a geriatrická nebo ambulantního pavilonu Hemato-onkologické kliniky. "V tomto smyslu jsme v podmínkách českého zdravotnictví průkopníky," doplnil. Další oblastí je hospodaření s vodou. Téměř všechny nově budované objekty mají zelené střechy, které mají schopnost vodu zadržovat.

Nemocnice v Olomouckém kraji kvůli rostoucímu počtu nákaz koronavirem omezují návštěvy

Další nemocnice v Olomouckém kraji omezují kvůli rostoucímu počtu nákaz koronavirem návštěvy. Fakultní nemocnici Olomouc, kde od středy platí zákaz návštěv na lůžkových oddělení, následují Nemocnici Hranice a nemocnice v Prostějově, Přerově a...

Úspory si v olomoucké nemocnici také slibují od získávání elektřiny ze sluneční energie. V současnosti je ve výstavbě prvních šest fotovoltaických sestav. Budou umístěny na Dětské klinice či na ubytovnách uvnitř areálu nemocnice. Další čtyři obdobné systémy jsou v přípravě. "Výkonem fotovoltaických článků rozhodně nepokryjeme celou nemocniční spotřebu elektřiny, ale i tak ročně ušetříme zhruba 420 megawatthodin," dodal hlavní správce FN Olomouc Vladimír Olejníček.

Kromě zateplování budov a dalších energetických standardů chce Fakultní nemocnice proniknout i do oblasti elektromobility. "Naším pilotním projektem bude zřízení prvních čtyř nabíjecích stanic," doplnil Olejníček.

Na současnou situaci reaguje vedení nemocnice také snahou nalézt úspory v provozu či urychlenou opravou energeticky náročných prostor. Pomoci mohou i zaměstnanci nemocnice. "Pro zaměstnance jsme zřídili mailovou adresu energie@fnol.cz. Na tuto adresu mohou zasílat případy plýtvání energiemi, se kterými se v rámci nemocnice setkali," doplnila vedoucí Odboru komunikace a marketingu FN Olomouc Veronika Jeřábková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky nemocnice, Fakultní nemocnice Olomouc, energie, úspory, fotovoltaika, klinika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotovoltaika či energeticky pasivní budovy. Olomoucká nemocnice pracuje na úsporách dlouhodobě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.