Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Střechu jesenické budovy IPOS pokryjí fotovoltaické panely, město hledá další vhodné varianty

Fotovoltaika za zhruba tři miliony korun by měla již brzy poskytnout finanční úsporu pro rozpočet města Jeseníku. Vedení lázeňského města na severu Olomouckého kraje plánuje i další využití obnovitelných zdrojů energie. Aktuální investice se bude týkat budovy IPOS.

„Díky úspěšné žádosti o dotaci z Operačního programu životní prostředí získá město prostředky na výstavbu fotovoltaické elektrárny pro objekt IPOS, ve kterém sídlí nejen většina odborů Městského úřadu Jeseník, ale i složky Úřad práce a Okresní správa sociálního zabezpečení,“ informovala mluvčí jesenické radnice Lucie Musialová.

Chránění sokoli letos v Jeseníkách vyvedli téměř třicítku mláďat. Méně než loni

Téměř třicítku mláďat letos vyvedli sokoli stěhovaví v Jeseníkách. Chráněný dravec zahnízdil v nejvyšších moravskoslezských horách již po dvaadvacáté a v novodobé historii opustilo hnízda na 350 mláďat.

 

Fotovoltaický systém bude umístěn na střeše budovy, která se tak stane objektem s velmi nízkou energetickou náročností, jehož spotřeba energie bude ve značném rozsahu pokryta z obnovitelných zdrojů. Soustava tvořená 220 solárními panely by měla mít výkon okolo 99 kWp. „Předpokládaná hodnota zakázky je cca 3 milionu Kč bez DPH, předpokládaná výše dotace je až padesát procent,“ informovala mluvčí Musialová.

Případné přebytky energie budou sloužit pro ohřev teplé užitkové vody, případně budou směřovat do distribuční sítě. Očekávaným přínosem bude nejen snížení odběru elektrické energie, výrazné snížení provozních nákladů, ale i zlepšení životního prostředí. Radní již schválili výběrové řízení na zhotovitele, instalace panelů a dalších technologií se předpokládá v roce 2023. Město Jeseník plánuje podobné projekty i pro další své objekty. „Při každé jednotlivé investici je posuzována možnost a vhodnost umístění fotovoltaiky,“ podotkla Lucie Musialová.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Fotovoltaika, panely, fotovoltaická elektrána, solární panely, energie, elektřina, Jeseník, Olomoucký kraj, Úřad práce České republiky, Operační program Životní prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střechu jesenické budovy IPOS pokryjí fotovoltaické panely, město hledá další vhodné varianty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.