Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Arcidiecézní charita vyhlásila sbírku na pomoc zadluženým. Složitou situaci má řešit milostivé léto

Ve druhém kole iniciativy milostivé léto pořádá Arcidiecézní charita v Olomouci veřejnou sbírku na pomoc zadluženým lidem. Dobročinná organizace chce podpořit osoby, které chtějí pracovat a vyřešit svou nepříznivou situaci, ale v současnosti nemají dostatek peněz na splacení dluhu v daném termínu.

„Aktuálně v místních Charitách patřících pod Arcidiecézní charitu Olomouc evidujeme minimálně čtyři klienty, jejichž dluhy, tedy výše jistiny, jsou od 90 do 200 tisíc korun a dalo by se je zahrnout do milostivého léta II,“ uvedla vedoucí metodického oddělení Martina Straková. „Jde o lidi, kteří chtějí a fakticky aktivně pracují na své situaci. Dluží jen jednomu věřiteli, převážně zdravotní pojišťovně, a sami, i přes svou snahu, na výši jistiny nemají dostatečné prostředky,“ doplnila Straková.

Podzimní Floru navštívilo skoro 20 tisíc lidí. Tuny zeleniny a ovoce zamířily na charitu i do zoo

Nabitý program a atraktivní expozice podzimní etapy Flory Olomouc přilákaly na výstaviště takřka 20 tisíc návštěvníků. Letošní ročník byl oslavou významného výročí zakladatele genetiky Gregora Mendela i kvalitních výpěstků tuzemských zemědělců....

 

Podle zástupců Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) by u těchto lidí zajištění finanční částky na splátku jistiny dluhu zásadně změnilo jejich životní situaci. „Zároveň jde o lidi, kde je vysoký předpoklad, že se do dluhů již nedostanou,“ podotkla vedoucí oddělení.

Do oddlužovací akce druhého kola takzvaného milostivého léta jsou podle mluvčího ACHO Marka Navrátila zapojeny sociální poradny Charity. „Během září se na ně obrátilo 256 klientů, z nichž 49 splňuje podmínky milostivého léta II,“ dodal Navrátil. Pro finanční sbírku je zřízen sbírkový účet číslo 115-1060670297/0100. Sociální pracovníci poraden budou o prostředky žádat pouze v případech, kdy takto cíleně podpoří lidi, kteří mají snahu svou situaci řešit, jsou aktivní a sami pracují na změně i zajištění hotovosti pro platbu jistiny nebo poplatků, dodali zástupci ACHO.

První milostivé léto se konalo od loňského 28. října do letošního 28. ledna. V celé zemi ho využily desetitisíce dlužníků. Od 1. září do konce letošního listopadu se koná druhé kolo. Je v něm možné zbavit se dluhů například u samospráv, úřadů, státních fondů, škol, městských či státních a polostátních firem, zdravotních pojišťoven, Českého rozhlasu či České televize. Týká se to exekucí zahájených před loňským 28. říjnem. Lidé během akce mohou splatit svůj původní dluh, takzvanou jistinu, a jednorázový poplatek exekutorovi, zbytek exekuce je jim odpuštěn.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tobiáš Czekaj

Štítky Milostivé léto, exekuce, dluhy, charita, pomoc, Arcidiecézní charita Olomouc, Olomouc, léto, jistina, Martina Lehmannová, Marek Navrátil, Česká televize, Český rozhlas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Arcidiecézní charita vyhlásila sbírku na pomoc zadluženým. Složitou situaci má řešit milostivé léto  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.