Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Šumperk začne s opravou městských hradeb, jejichž část se letos na jaře zřítila

Šumperská radnice začne opravovat zřícené městské hradby nad Langrovou ulicí poblíž minigolfu, které se sesunuly letos v polovině března. Událost se tehdy obešla bez zranění. Zřícená část hradeb by měla být opravena do konce roku, náklady jsou téměř 1,6 milionu korun.

Při sesuvu části hradeb se z historické zdi vyvalilo několik kubíků hlíny a kamení, zůstala v ní několikametrová díra. "Událost se obešla bez zranění, na místě se naštěstí nikdo nenacházel. Dělníci zřícené místo provizorně zabezpečili ocelovou sítí a dřevěným pažením. Podle posudku statika havárii způsobilo dlouhodobé zatékání do hradeb," uvedla mluvčí radnice Soňa Singerová.

Městské hradby město postupně renovuje, do jejich opravy po etapách se pustilo v roce 2020. První etapa prací u Okružní ulice stála 778 tisíc korun. Letos mělo město začít druhou etapou, kam byl zařazen vzhledem k havarijní situaci právě tento úsek. Dohromady radnice počítá se zhruba deseti etapami.

Na hradbách v Přerově spadla část zdi. Radnice na místě omezila vstup

Vstup na přerovské hradby dnes zdejší radnice musela omezit, protože zde spadla část zdi a strhla i popínavý břečťan. Místo je nyní obehnané páskami a hlídají ho strážníci. Zítřejší koncert na hradbách se neruší, majitele zdi již město informovalo. ...

Šumperské městské opevnění pochází z počátku 16. století. Po ničivém požáru v roce 1513 byly vystavěny až pětimetrové a půldruhého metru silné hradby doplněné dvěma branami a pěti baštami. Zvenčí obepínal hradby široký vodní příkop napájený Bratrušovským potokem. Za třicetileté války bylo opevnění poškozeno a v 19. století byly některé části zcela odstraněny, postupně byl zasypán příkop a zmizelo rovněž všech pět bašt. Po roce 1860 nechalo město obě brány postupně zbourat.

Do současnosti se zachovaly tři úseky hradebních pásů. Jeden mezi ulicemi Langrova a Na Hradbách, druhý při Okružní ulici pod Kostelním náměstím a třetí za Slovanskou ulicí. Dochované opevnění měří zhruba 400 metrů.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Informační centrum Šumperk

Štítky hradby, oprava, zřícení, památka, město, Šumperk, městské hradby, třicetiletá válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumperk začne s opravou městských hradeb, jejichž část se letos na jaře zřítila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.