Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Epidemie koronaviru připravila turistický ruch v Olomouckém kraji o miliardy korun

Epidemie koronaviru připravila podnikatele v turistickém ruchu v Olomouckém kraji za uplynulé dva roky o několik miliard korun na tržbách. Jen v roce 2020 se útraty turistů kvůli restriktivním opatřením snížily zhruba o čtyři miliardy korun.

Tržby turistického ruchu v Olomouckém kraji, do kterých jsou zahrnuty útraty tuzemských i zahraničích návštěvníků za ubytování, gastronomii, volnočasové aktivity a další služby, v roce 2019 podle údajů společnosti Economic Impact obnášely 10,6 miliardy korun. V roce 2020 pak spotřeba turistického ruchu v kraji meziročně klesla o 37 procent, takže tržby byly ve srovnání s rokem 2019 nižší bezmála o čtyři miliardy korun. Podobný výsledek byl i v roce 2021.

V letošním roce Olomoucký kraj podpoří cestovní ruch v regionu přímými dotacemi ve výši osm milionů korun. Finance mohou žadatelé využít například na pořádání akcí regionálního i mezinárodního charakteru nebo na rozšíření turistické infrastruktury.

"Olomoucký kraj letos patřil mezi nejnavštěvovanější regiony v Česku. A naším cílem je tento zájem turistů nejen udržet, ale ještě zvýšit," uvedla v tiskové zprávě Milada Sokolová (ODS), uvolněná členka zastupitelstva pro oblast cestovního ruchu a vnějších vztahů.

Kraj rozdal ceny za cestovní ruch. Uspělo Muzeum harmonik, vodní elektrárna i rýžování zlata

Vítězem letošního ročníku Cen Olomouckého kaje za přínos v oblasti cestovního ruchu je rýžování zlata ve zlatorudném skanzenu na Jesenicku. Uspělo ovšem i Muzeum harmonik z Litovle nebo například přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně v...

Epidemie koronaviru, která Česko zasáhla na jaře 2020, výrazně omezila cestovní ruch. Kvůli preventivním opatřením byly dlouhodobě uzavřeny hotely a gastronomická zařízení. Za celý rok 2020 se v Olomouckém kraji ubytovalo 464 762 lidí, meziročně o 39 procent méně. Loni se meziroční pokles téměř zastavil. Počet ubytovaných turistů se oproti roku 2020 snížil o 0,6 procenta na 469 028. Ve srovnání s předcovidovým rokem 2019 byl ale stále nižší zhruba o 38 procent.

V letošním roce už turistů v kraji přibývá. Ve druhém čtvrtletí se jich ubytovalo 184 430, o 8721 méně než v roce 2019. Ve srovnání s loňským druhým čtvrtletím jich ale bylo o 116 500 více. Za prvních šest měsíců letošního roku se počet ubytovaných turistů v kraji meziročně zvýšil takřka čtyřnásobně na 320 238.

Pro Olomoucký kraj je turistický ruch velmi významný. V roce 2019 v tomto oboru a navazujících odvětvích podle údajů společnosti Economic Impact pracovalo 9700 lidí. Turistický ruch roce 2019 přinesl do veřejných rozpočtů v kraji 4,4 miliardy korun. Mezi hlavní turistická lákadla dlouhodobě patří Jeseníky či Olomouc.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Státní hrad Bouzov

Štítky turistika, koronavirus, epidemie, covid, ztráty, Olomoucký kraj, cestovní ruch, pandemie covidu-19, Economic impacT v.o.s., Česko, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Epidemie koronaviru připravila turistický ruch v Olomouckém kraji o miliardy korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.