Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Kraj rozdal ceny za cestovní ruch. Uspělo Muzeum harmonik, vodní elektrárna i rýžování zlata

Vítězem letošního ročníku Cen Olomouckého kaje za přínos v oblasti cestovního ruchu je rýžování zlata ve zlatorudném skanzenu na Jesenicku. Uspělo ovšem i Muzeum harmonik z Litovle nebo například přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně v Jeseníkách.

Lidé mohli prostřednictvím webových stránek vybírat úspěšné projekty v cestovních ruchu v několika kategorií. Uspěla třeba nadhledna Háječek na Zábřežsku, Muzeum harmonik v Litovli nebo elektrárna Dlouhé Stráně. Cenu hejtmana získal Jiří Zapletal, který je už přes 20 let aktivním členem Klubu českých turistů a podílí se například na značení cyklotras.

V Litovli přijali vítězství v kategorii novinek v cestovním ruchu s nadšením. "V Muzeu harmonik máme sbírku pana Sedláčka, do expozice jsme investovali skoro šest milionů korun. Ocenění je velmi příjemné, máme radost, že se muzeum lidem, kteří hlasovali, líbí. Pro nás je to obrovská pocta," reagoval starosta Litovle Viktor Kohout (SNK).

Litovel jako ráj akordeonů. Unikátní muzeum harmonik čeká slavnostní premiéra

Exkluzivní sbírku více než 330 akordeonů, heligonek i speciálně vyrobených instrumentů čeká odhalení v nové expozici litovelského muzea. Kolekce, kterou věnoval městu muzikant a vášnivý sběratel Jiří Sedláček, si po měsících příprav budou moct...

Do muzea za první tři měsíce provozu přišlo tisíc pět set lidí, což výrazně převyšuje zájem například o městské muzeum. "Muzeum už bylo například i v Toulavé kameře, každá zmínka je dobrá. Jezdí k nám lidé z celé republiky i cizinci," dodal starosta.

Překvapením je pro Litovel další ocenění v kategorii technické památky, kde bodoval Svatojánský most. "Svatoján je samozřejmě historická památka, ale jsme rádi, že si toho turisté váží. Nečekali jsme, že se umístíme na bedně," usmíval se starosta Litovle.

"Ceny Olomouckého kraje neslouží jen jako poděkování těm, kteří se o cestovní ruch starají, ale zároveň nabízí i řadu skvělých tipů na výlety po našem regionu. Babí léto je na cestování po kraji ideální," vyzvala Milada Sokolová (ODS), uvolněná členka krajského zastupitelstva pro oblast vnějších vztahů a cestovního ruchu.

Novinka v cestovním ruchu
1. Muzeum harmonik Litovel
2. Poutní kostel Sv. Anny a Jakuba Většího ve Staré Vodě
3. Okruhy YESCYKLO na Šumpersku
Technická památka
1. PVE Dlouhé Stráně
2. Ruční papírna Velké Losiny
3. Svatojánský most v Litovli
Rozhledna regionu
1. Nadhledna Háječek
2. Dalimilova rozhledna
3. Bukovka – Rapotín
Kouzelné svatební místo
1. Náš mlýn – Ochoz u Konice
2. Tančírna u Javorníku
3. Penzion Kovárna Horní Lipová
Netradiční zážitek
1. Rýžování zlata - zlatorudný skanzen
2. Ološlap
3. Sjezd na koloběžkách z PVE Dlouhé Stráně
Absolutní vítěz 2022
Rýžování zlata, zlatorudný skanzen
Cena hejtmana 2022
Jiří Zapletal

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Litovel

Štítky ceny kraje, cestovní ruch, muzeum harmonik, Litovel, Olomouc, muzeum, Rýžování zlata, Dlouhá Stráň, Olomoucký kraj, Jiří Zapletal, okres Jeseník, Jeseníky, Klub českých turistů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj rozdal ceny za cestovní ruch. Uspělo Muzeum harmonik, vodní elektrárna i rýžování zlata  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.