Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Riziko krádeže a náročnější parkování. Policisté se před Dušičkami zaměří na hřbitovy

Necelé dva týdny před Památkou zesnulých začínají policisté a strážníci s intenzivnějším dohledem na hřbitovech a jejich okolí. Dušičky znamenají každoročně výrazně vyšší návštěvnost lidí na pietních místech. Bohužel se kromě dopravní zátěže pojí s tímto obdobím i aktivita zlodějů, kteří cílí nejen na osobní věci návštěvníků hřbitovů, ale třeba také na dekorace hrobů.

Městská policie Olomouc se na oblast hřbitovů více zaměřuje od konce tohoto týdne, den věnovaný památce zesnulých připadá na středu 2. listopadu. „Během tohoto období budou strážníci Městské policie Olomouc ve zvýšeném počtu dohlížet na veřejný pořádek a bezpečnost a plynulost silničního provozu nejen u centrálního hřbitova v Neředíně, ale i u ostatních městských hřbitovů,“ avizuje mluvčí olomouckých strážníků Petr Čunderle.

Se zazimováním chalup roste riziko vloupání. Zloděj na Šumpersku odnesl i atrapy kamer

Letošní chalupářská sezona s posledními teplými dny pro řadu majitelů rekreačních nemovitostí spěje ke svému konci. Policisté v Olomouckém kraji už namátkově procházejí chatové oblasti a kontrolují zabezpečení a stav objektů. Nejen na Šumpersku...

 

Obdobně budou připraveni pomoct občanům také policisté například v Prostějově. „Cílem této preventivní akce je co nejvíce omezit případné krádeže věcí zanechaných ve vozidlech nebo přímo na hřbitově. Každý rok se totiž najde nepozorný občan, který na svůj majetek nedává pozor a zanechá jej bez dozoru. Přitom si neuvědomí, že právě tímhle jednáním nahrává zlodějům a může tak o své věci snadno přijít,“ říká mluvčí Městské policie Prostějov Tereza Greplová a dodává známou, ale často nerespektovanou poučku: „Při opuštění auta je dobré řídit se heslem, že auto není trezor ani výkladní skříň. Již pouhé ponechání tašky s bezcenným obsahem ve vozidle, může v potenciálním zloději vzbudit touhu jí získat. Cílem strážníků a policistů je zabránit lapkům v páchání protiprávní činnosti. Občany budou strážníci přímo na místě upozorňovat na případné nedostatky. Není totiž v silách policie uhlídat všechna vozidla ponechaná na přilehlých parkovištích,“ upozorňuje Greplová.

Podle Čunderleho by si lidé měli hlídat své věci i přímo na hřbitově, zloději využívají i chvilkové nepozornosti pozůstalých. „Stává se, že lidé jsou do úklidu a zvelebování hrobů tak zabraní, že si nevšímají svých odložených věcí a ty se pak stávají snadnou nástrahou pro pachatele, který takové situace velice rád využije. Proto nabádáme občany k větší ostražitosti a obezřetnosti,“ potvrzuje jeho prostějovská kolegyně.

Policisté rovněž apelují na opatrnost a trpělivost motoristů, dušičkové období s sebou nenese pouze sychravější počasí, ale také přítomnost takzvaných svátečních řidičů na silnicích. Nejvíce návštěvnicky exponovaným obdobím pak bývá tradičně víkend před 2. listopadem. „Návštěvníkům hřbitovů městská policie doporučuje, aby kvůli možným dopravním komplikacím a omezeným parkovacím místům využili k cestám na hřbitovy městskou hromadnou dopravu,“ podotkl mluvčí Čunderle s připomenutím otevírací doby ústředního hřbitova v Olomouci, která je v tomto období stanovena od 7 od 20 hodin.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Městská policie Prostějov

Štítky Památka zesnulých, Dušičky, hřbitov, městská policie, policie, Prostějov, Olomouc, obecní policie, Neředín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lenka Kuchařová

Já už na hřbitov dávám jenom výzdobu,která se nedá odnést.Přes uličku mají totiž hrob Romové a od té doby se mi ,,ztrácely " i vysazené konifery.

Neděle, 23. října 2022, 18:29Odpovědět

Riziko krádeže a náročnější parkování. Policisté se před Dušičkami zaměří na hřbitovy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.