Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Se zazimováním chalup roste riziko vloupání. Zloděj na Šumpersku odnesl i atrapy kamer

Letošní chalupářská sezona s posledními teplými dny pro řadu majitelů rekreačních nemovitostí spěje ke svému konci. Policisté v Olomouckém kraji už namátkově procházejí chatové oblasti a kontrolují zabezpečení a stav objektů. Nejen na Šumpersku už evidují první případy vloupání, kdy zloděj ukradl i atrapy bezpečnostních kamer.

Potřebné vybavení pro práci i zpříjemnění pobytu na chatě či chalupě představuje lákadlo pro zloděje. Za letošní rok policisté Olomouckého kraje evidovali celkem 54 vloupání do rekreačních objektů se škodou přes 600 tisíc korun. „Ve stejném období bylo v roce 2021 spácháno o šest případů méně se škodou přesahující 750 tisíc korun,“ porovnal policejní preventista Ladislav Jílek.

Policie seznamovala seniory s praktikami podvodníků. Lidé letos přišli o více než 5 milionů

V rámci mezinárodního dne seniorů probíhaly v prostějovském kulturním domě besedy různých městských institucí. Na jedné z nich seznamovala starší občany policie s novými praktikami internetových podvodníků. Během letošního roku došlo minimálně k...

 

S končící sezonou se podle policistů riziko vloupání do chat a chalup zvyšuje, o čemž se mohl přesvědčit na počátku měsíce září majitel rekreační chaty v katastru obce Hrabová nedaleko Zábřehu. „Pachatel vnikl na pozemek po násilném vyhnutí pletiva plotu, kde za pomoci pověšené kosy na trávu odlomil tři kusy atrap kamer, které následně odcizil. Stejným způsobem pachatel vnikl i na sousední pozemek, kde se mu však nepodařilo nic odcizit. Celkem tak způsobil škodu necelé tři tisíce korun,“ popsal preventista Jílek.

Policisté nyní procházejí chatovými oblastmi v průběhu kampaně nazvané Zabezpečte se. Chataře přitom upozorňují na základní principy správného zabezpečení majetku a související rizika. „Policisté apelují na majitele těchto rekreačních objektů, aby si je na zimní období řádně zabezpečili a nenechávali v nich žádné cenné věci. V těchto kontrolách budeme i nadále pokračovat,“ poznamenal Ladislav Jílek.

V chatách či chalupách nemusí nezvaní hosté v některých případech nic ukrást, mohou do nich ale vniknout například kvůli přenocování. I v této situaci může dojít k poškození vybavení objektu. „Ačkoliv se povědomí Čechů o zabezpečení zvolna zlepšuje, naše zkušenosti potvrzují, že ochrana víkendových příbytků je stále tak trochu na druhé koleji. Chalupy přitom – aniž bychom si to uvědomovali – skrývají mnohdy výbavu za stovky tisíc korun,“ upozorňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti TOKOZ, která se věnuje výrobě zabezpečovacích mechanismů.

Rady a doporučení
- Zabezpečte si rekreační objekt především certifikovanými zábrannými prostředky.
- Věnujte pozornost zejména stavebním otvorům (dveře, okna, verandy).
- Pro vyšší standard ochrany využijte elektronickou ochranu objektu.
- Objekt mějte správně pojištěný nejen proti krádeži, ale i proti požáru.
- Nechlubte se před neznámými lidmi majetkem uloženým v objektu.
- Pro případ vloupání si pořiďte fotodokumentaci cenných věcí, včetně výrobních čísel.
- Cennější věci rozhodně nenechávejte přes zimu v rekreačním objektu.
- Při pobytu na chatě si všímejte pohybu neznámých osob a vozidel.
- Rekreační objekt nepravidelně navštěvujte i v zimě.
- Při podezření z vykradení nevstupujte do objektu, nic neuklízejte a věc oznamte policii.
Zdroj: Policie ČR

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Policie České republiky

Štítky Krimi, kontrola, chata, chalupa, krádež, vloupání chata, zabezpečení chaty, Policie ČR, Olomoucký kraj, vloupání, okres Šumperk, Policie České republiky, Hrabová, Zábřeh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Se zazimováním chalup roste riziko vloupání. Zloděj na Šumpersku odnesl i atrapy kamer  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.