Počasí dnes21 °C, zítra23 °C
Středa 22. května 2024  |  Svátek má Emil
Bez reklam

Šumperk rozšiřuje sběr gastroodpadu. Na zbytky z kuchyně už má sto kontejnerů

Ještě hustější síť kontejnerů pro sběr gastroodpadu je nově k dispozici v Šumperku. Hnědých nádob na kuchyňské zbytky je v ulicích města rozmístěno rovná stovka. Na sedmnácti místech mohou pak lidé odevzdávat použité jedlé tuky. Gastroodpad se využívá jako surovina pro výrobu bioplynu, který poslouží jako zdroj elektřiny či tepla.

Složky, které je možné vytřídit z odpadu, se v Šumperku rozšiřují i o jedlé tuky a oleje. „Vychladlý použitý jedlý olej z domácností nalijte do vhodné PET lahve. Nepoužívejte skleněné lahve, které by se mohly rozbít. Plnou, dobře uzavřenou PET lahev, vložte do sběrné nádoby. Do nádoby na třídění této komodity nepatří technické oleje, převodové, motorové, tlumičové, a maziva a kapaliny,“ vysvětlila Adéla Maturová z odboru životního prostředí šumperského městského úřadu.

Jedlé tuky a oleje je možné v Šumperku odevzdávat v obou sběrných dvorech v Anglické a příčné ulici a dále do sítě sběrných nádob, které jsou v ulici Alšova, ČSA 24, Fibichova 13, Finská 14, Gen. Svobody 25, Javoříčko 9, J. Poděbrad 33, Nezvalova 47, Prievidzská 2 a Temenická 21. V průběhu září město umístilo další nádoby v ulici ČSA 7 a 34, Pod Senovou 16/18 a 48a a v Zahradní 25.
Zdroj: Město Šumperk

Ve městě byla také posílena síť sběrných nádob na gastroodpad, a to o 32 nových stanovišť. Na nejvíce vytížených stanovištích byla přidána další nádoba na sběr gastroodpadu. „Celkem se tak nyní ve městě nachází již 100 nádob na gastroodpad a plánujeme další postupné rozšiřování sběrné sítě,“ uvedla Adéla Maturová v tiskové zprávě.

Přerov se připojuje k projektu Třídím gastro. Na zbytky z kuchyně zatím připraví dvacítku kontejnerů

Projekt Třídím gastro se dál rozšiřuje, do hnědých recyklačních kontejnerů budou moct nově třídit kuchyňské zbytky lidé v Přerově. Odpad se pak stane surovinou pro výrobu elektřiny, plynu či tepla v bioplynových stanicích ve Vyškově či Rapotíně.

 

K třídění gastroodpadu se připojily za první rok fungování projektu zhruba dvě desítky obcí. Šumpersko patří mezi premianty v třídění tohoto druhu odpadu. Zbytky zamíří do bioplynové stanice v Rapotíně či ve Vyškově. S využitím specializované technologii poslouží jako zelený zdroj energie. Díky tomu navíc zbytky nenavyšují množství odpadu sváženého na skládky.

Gastroodpad představují potraviny tepelně upravené i neupravené, s prošlou lhůtou použitelnosti – ty mohou lidé ukládat do nádob i v původním obalu s výjimkou skla. Do nádoby na gastroodpad patří také zbytky ovoce a zeleniny, syrové i tepelně zpracované maso, rybí a drůbeží kosti, zbytky nedojedených jídel, pečivo, cukrovinky a mléčné výrobky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB Tridimgastro.cz

Štítky Gastroodpad, popelnice, třídění, recyklace, životní prostředí, Šumperk, Přerov, Olomouc, odpad, České aerolinie, kontejner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumperk rozšiřuje sběr gastroodpadu. Na zbytky z kuchyně už má sto kontejnerů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.