Počasí dnes31 °C, zítra33 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Kraj řeší jak zvýšit energetickou soběstačnost. Do vylepšení budov chce dát přes miliardu

Složitou otázkou výrazně zvýšených nákladů na energie se zabývá také vedení Olomouckého kraje a jeho příspěvkových organizací. Hejtmanství spravuje takřka 150 budov, celkově se roční výdaje na energie pohybovaly okolo 145 milionů korun ročně. V příštím roce tato částka zřejmě poskočí na úroveň půl miliardy.

S řediteli a ředitelkami krajských organizací se vedení kraje setkalo na informačním semináři v Olomouci. Podle hejtmana Josefa Suchánka (PirSTAN) se možnosti úspor odvíjejí od možností a povahy jednotlivých institucí. „Nebudeme vytvářet nějaký seznam povinných úkonů, které mají ředitelé provádět, aby se snížila energetická náročnost organizací. V příspěvkové organizaci, ať už je to škola nebo sociální ústav nebo kulturní zařízení, je potřeba uzpůsobit provoz vlastním specifikům,“ objasňuje Suchánek.

Finančně nejvýznamnějším opatřením jsou podle hejtmana investiční akce, které bude kraj koordinovat. „Jde například o pořízení fotovoltaiky, tepelných čerpadel a dalších záležitostí. Jako kraj a jeho příspěvkové organizace se budeme snažit o co nejvyšší energetickou soběstačnost,“ říká Josef Suchánek. Samotné uskutečnění těchto projektů na sebe zřejmě nenechá dlouho čekat.

Epidemie koronaviru připravila turistický ruch v Olomouckém kraji o miliardy korun

Epidemie koronaviru připravila podnikatele v turistickém ruchu v Olomouckém kraji za uplynulé dva roky o několik miliard korun na tržbách. Jen v roce 2020 se útraty turistů kvůli restriktivním opatřením snížily zhruba o čtyři miliardy korun.

 

„Už na tom pracujeme delší dobu. Fotovoltaika, zateplování budov, výměna oken a podobně, to není otázka toho, že nyní máme drahé energie. Nyní pouze urychlujeme audit našich budov a vytipováváme objekty, které by byly vhodné pro tyto úpravy. V řádech jednotek měsíců se budou rozjíždět instalace fotovoltaických panelů na vhodných budovách,“ podotkl hejtman.

V následujících měsících se zřejmě bude také vyjasňovat, kolik prostředků vynaloží hejtmanství na energetickou optimalizaci takřka dvou stovek budov, které využívají krajské organizace.

„Máme zřízenou i poradní skupinu. Investice se budou pohybovat od jedné do tří miliard, podle toho, jak moc se do toho pustíme. Bude to záležet i na dotacích od státu či Evropské unie,“ doplnil Josef Suchánek.

V celkových nákladech na energie vzrostla tato částka ze 145 milionů takřka na půl miliardy. „Jde o odhady, které zatím nepočítají s úsporami, které se těžko předpovídají,“ upřesňuje hejtman Suchánek a dodává: „Mně se s tím paradoxně žije docela dobře, protože než vláda rozhodla o zastropování, tak jsme museli počítat s devítinásobkem a museli jsme takovou částku do prvních nástřelů rozpočtu dávat.“

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky energie, elektřina, náklady, Olomoucký kraj, školy, kultura, Olomouc, fotovoltaika, Josef Suchánek, příspěvková organizace, Piráti a Starostové, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj řeší jak zvýšit energetickou soběstačnost. Do vylepšení budov chce dát přes miliardu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.