Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Nastává dušičkový víkend. Olomoucký hřbitov bude otevřený déle a žádá o třídění odpadu

Olomoucký ústřední hřbitov před dušičkami prodlužuje otevírací dobu ústředního hřbitova. S tradičně vysokou návštěvností míst posledního odpočinku na přelomu října a listopadu se pojí také dopravní zátěž v okolí hřbitovů. Dopravní podnik města Olomouce posílí tramvajové spoje do Neředína, městská i státní policie pak zintenzivní hlídkovou činnost.

Otevírací doba Ústředního hřbitova v Olomouci Neředíně je každý den až do 2. listopadu 2022 od 7 do 20 hodin. Počínaje 3. listopadem 2022 bude hřbitov otevřen od 7 do 18 hodin. Omezení vjezdu pro auta ke spodní historické bráně bude ve dnech 29. října až 2. listopadu 2022.

Kvůli omezené kapacitě parkoviště nejen u neředínského hřbitova nabádají také strážníci městské policie k využití městské hromadné dopravy. „Vzhledem k očekávané zvýšené frekvenci cestujících ke hřbitovům v Neředíně budou o nadcházejícím prodlouženém víkendu - v pátek 28. 10., v sobotu 29. 10. a v neděli 30. 10. 2022 nasazeny na linkách označených X2 a X7 spřažené soupravy tramvají,“ informovala mluvčí olomouckého dopravního podniku Anna Sýkorová.

Riziko krádeže a náročnější parkování. Policisté se před Dušičkami zaměří na hřbitovy

Necelé dva týdny před Památkou zesnulých začínají policisté a strážníci s intenzivnějším dohledem na hřbitovech a jejich okolí. Dušičky znamenají každoročně výrazně vyšší návštěvnost lidí na pietních místech. Bohužel se kromě dopravní zátěže pojí...

 

V sobotu mohou lidé navštívit v obřadní síni neředínského krematoria také tradiční vzpomínkovou tryznu za zemřelé. Pietní akt začíná ve 14:30. „Po skončení tryzny bude položen věnec k hrobce primátorů. Dušičková pobožnost bude ve hřbitovní katolické kapli v neděli 30. října 2022 ve 14:30 hodin,“ doplnila mluvčí města Jana Doleželová.

S obdobím uctění památky zesnulých souvisí podle správy hřbitova také několikanásobný nárůst odpadu, který se musí z místa poté odvážet. „Hledáme proto způsob, jak ve spolupráci s návštěvníky hřbitova snížit náklady na likvidaci odpadu a povzbudit pozůstalé k ekologickému chování,“ říká ředitel hřbitova Ladislav Šnevajs.

V areálu hřbitova je několik sběrných míst, kde mohou lidé po úklidu a zvelebení hrobů odpadky či obaly odložit. Poblíž hlavní historické brány byly viditelně označeny nádoby na směsný odpad a na bioodpad. „Věřím, že se tento nový způsob třídění osvědčí, abychom ho mohli zavést na všech sběrných hřbitovních místech. Kde jinde než na hřbitově bychom totiž měli myslet na to, v jakém stavu zanecháme přírodu příštím generacím,“ dodává ředitel Šnevajs.

Preventivní rady pro návštěvníky hřbitovů
Nenechávejte ve vozidle žádné cenné věci – auto není trezor.
Přemýšlejte o tom, kam své vozidlo zaparkujete.
Věnujte pozornost základnímu zabezpečení vašeho vozu.
Nenechávejte vozidlo bez dozoru odemčené.
Dbejte zvýšené obezřetnosti nad svými příručními zavazadly a osobními věcmi.
Nebuďte lhostejní vůči svému okolí, a v případě výskytu podezřelých osob se nebojte obrátit na linku 158.
Zdroj: Policie ČR

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pavel Snášel

Štítky Památka zesnulých, dušičky, hřbitov, Olomouc, dopravní podnik, Neředín, odpad, Ladislav Šnevajs, Jana Doleželová, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nastává dušičkový víkend. Olomoucký hřbitov bude otevřený déle a žádá o třídění odpadu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.