Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Trestáte pouze děkana přírodovědy, vyčítá rektorovi olomoucké univerzity pět set padesát signatářů dopisu

Přes pět se padesát podpisů má otevřený dopis dvou pedagogů olomoucké přírodovědecké fakulty, který žádá rektora, aby vysvětlil okolnosti odvolání děkana fakulty. Signatáři se ptají, proč rektor trestá pouze děkana přírodovědy, se kterým je ve sporu ohledně vzniku superústavu CATRIN, když případů jako s děkanem bylo na univerzitě víc.

Rektor Univerzity Palackého Martin Procházka dal děkanovi přírodovědy Martinu Kubalovi výpověď na začátku října, a to jen pár dní poté, co akademický senát zamítl rektorův návrh na rozdělení majetku mezi ústavem CATRIN a přírodovědeckou fakultou. Fakulta proti rozdělení ostře protestuje, protože by ohrozilo výuku studentů. 

Podstatou celé věci je použití zaměstnaneckých emailů v soudním sporu s bývalý zaměstnancem přírodovědecké fakulty, chemikem Radkem Zbořilem, kterému etická komise přírodovědecké fakulty vytkla řadu prohřešků a který po fakultě požaduje milionové částky.

"Podle zveřejněného právního rozboru v posledních pěti letech někdo žádal CVT o vstup do emailu jiného zaměstnance cca 1–2krát ročně. Děkan se taktéž obrátil na CVT, ředitel CVT tuto žádost prokonzultoval s rektorátem, rektorát jí vyhověl, ředitel CVT emailovou schránku zpřístupnil. Pokud za posledních pět let došlo k vyžádání a zpřístupnění emailové schránky cca 5–10 zaměstnanců, jak bylo postupováno v těchto analogických případech? Byly tyto případy prověřeny stejně a byly z nich vyvozeny obdobné kroky? Proč byl nejvíce ze všech aktérů potrestán děkan Kubala," stojí mimo jiné v otevřeném dopise dvou pedagogů přírodovědecké fakulty Martina Schlossarka a Miroslava Syrovátky rektorovi, který podepsalo 558 pedagogů a studentů a který rektor dnes obdržel.

Rektora se signatáři ptají také na podezřelé časové souvislosti. "Je pravda, že o přístupu děkana Kubaly k emailům jeho bývalého podřízeného víte již více než rok? Pokud ano, proč jste jednal právě teď krátce poté, co děkan Kubala úspěšně oponoval Vašemu klíčovému návrhu na dělení majetku mezi PřF a CARTIN a krátce před posledním státním soudního řízení, v němž pan Zbořil žaluje univerzitu o ušlou mzdu," stojí v otevřeném dopise. 

Přírodovědecká fakulta olomoucké univerzity navrhuje odvolání rektora Martina Procházku. Dnes odpoledne o tom rozhodl akademický senát, podle senátorů rektor porušil zákon o vysokých školách. Rektor minulý týden sesadil děkana fakulty Martina...

Výpověď děkanovi rektor zdůvodnil ochranou osobních údajů a vlastnických práv a odmítl, že by to souviselo s CATRIN. "Byly mi sděleny velmi závažné okolnosti, po kterých proběhla opravdu pečlivá analýza a musím konstatovat, že při posouzení všech skutečností jsem konal tak, jak jsem konat musel," prohlásil již dřív rektor Procházka, který zároveň podal trestní oznámení. 

K otázkám obsaženým v otevřeném dopise rektor sdělil, že je nemůže komentovat. "Za dobu mého působení ve funkci rektora UP jsem neobdržel žádnou žádost o vstup do zaměstnanecké emailové schránky či do zaměstnaneckého emailu a pochopitelně tedy nedošlo ani k samotnému vstupu do zaměstnanecké emailové schránky či do zaměstnaneckého emailu. Podrobnosti o dřívějších vstupech do emailu jiného zaměstnance nemůže UP s ohledem na platné právní normy komentovat," sdělil rektor.

Zda byly podobné případy z minulosti prověřeny, zda z nich byly vyvozeny obdobné kroky a proč byl nejvíce ze všech aktérů potrestán právě děkan Kubala, zůstává otázkou. "UP nemůže s ohledem na platné právní normy tyto skutečnosti sdělovat," uvedl rektor.

Odmítl však, že o použití pracovních emailů ve sporu mezi Zbořilem a univerzitou ví déle než rok. "Ne, není to pravda, ale žádné další skutečnosti nemůže UP s ohledem na platné právní normy komentovat," sdělil rektor.

Univerzita v krizi. Podle ministerstva školství rektor nemůže sesadit děkana bez souhlasu senátu školy

Rektor Univerzity Palackého v Olomouci Martin Procházka, který začátkem týdne sesadil děkana přírodovědecké fakulty Martina Kubalu, to podle ministerstva školství nemůže udělat bez souhlasu akademického senátu. Odvolaný děkan, dlouhodobý kritik...

Děkan Kubala považuje výpověď za šikanu a bude se bránit žalobou. Akademický senát přírodovědecké fakulty naopak navrhl odvolání rektora, který podle senátorů porušil zákon o vysokých školách.

Kubala kategoricky odmítl, že by jakkoliv pochybil. "S ohledem na mimořádnost situace, kam soudní řízení bezesporu patří a nemožnost opatřit důkazy jiným způsobem, jsem po skončení pracovního poměru žalobce na PřF požádal o možnost přístupu k pracovním e-mailům žalobce a tento mi byl se souhlasem vedení univerzity umožněn za období, kdy jsem byl nadřízeným žalobce. Rektor byl o tom, že emaily disponuji a hodlám je použít u soudu, informován krátce po svém nástupu do funkce, tedy před bezmála rokem a půl," prohlásil děkan v proslovu k akademickému senátu.

Několik emailů pak děkan skutečně použil u soudu. "Výhradně v záležitostech souvisejících s daným soudním řízením, rozhodně nebyly nikde zveřejňovány. Přístup k jiným emailům zaměstnanců jsem nikdy neměl," vysvětlil děkan.

Soud, který spor mezi bývalým zaměstnancem Zbořilem a univerzitou pojednává, podle děkana provedení důkazů připustil. "Z toho plyne, že na použití e-mailů v daném soudním sporu a priori neshledává nic nezákonného," upozornil Kubala.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky CATRIN, rektor, děkan, odvolání, přírodovědecká fakulta, krize, válka, otevřený dopis, Univerzita Palackého, Olomouc, univerzita, Univerzita Palackého v Olomouci, Radek Zbořil, Martin Procházka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trestáte pouze děkana přírodovědy, vyčítá rektorovi olomoucké univerzity pět set padesát signatářů dopisu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.