Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Stateční chlapci zachránili v Dolní Sukolomi kamaráda, který při stavbě bunkru spadl do jímky a mohl se utopit

Drama prožili dnes odpoledne tři kamarádi v Dolní Sukolomi u Uničova. Při stavbě bunkru jeden z nich spadl do jímky, kamarádi mu duchapřítomně do dvoumetrové hloubky hodili větve, aby se neutopil, a okamžitě zalarmovali hasiče. Ti hocha ze studené vody zachránili.

VIDEO: Obtížný zásah hasičů ve Šternberku. V hořící garáži byly plynové lahve, jeden člověk se zranil

S plynovými lahvemi, svařovacími agregáty nebo acetylenovou soupravou se museli vyrovnat hasiči, kteří likvidovali požár garáže a dílny ve Šternberku. Na místě zasahovaly čtyři jednotky, jeden člověk byl zraněn. Škoda je půl milionu korun.

Hasiči vyzdvihli, že chlapci dramatickou situaci zvládli ukázkově, zcela správně vyhodnotili, že pomoc vlastními silami nezvládnou, a přivolali hasiče. Mezitím přišli na to, jak kamarádovi pomoci, aby se neutopil.

"Oba hoši svému kamarádovi naprosto ukázkovým jednáním zachránili život. Ve studené a hluboké vodě jde o minuty, takže situaci odhadli dokonale a zavolali pomoc dřív, než kamarád zmizel pod hladinou. Jeden chlapec s ním zůstal a celou dobu s ním mluvil a povzbuzoval ho. Druhý se vydal na příjezdovou cestu a už z dálky nás navigoval na místo," popisuje událost velitel zásahu Ivan Urban.

"Musím hochy od srdce pochválit, protože takto bezvadně a s chladnou hlavou by kolikrát nezareagoval ani dospělý. A toto byli hoši kolem dvanácti let," dodal zkušený velitel.

Chlapce jednotka z Uničova z jámy vytáhla, podchlazeného ho posadila do kabiny cisterny a zajistila mu teplo. Poté si ho již převzali záchranáři. "Z vody hasiči chlapce dostali pomocí polohovacího pásu," podotkla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky jímka, chlapec, záchrana, kamarádi, duchapřítomnost, hasiči, Dolní Sukolom, Uničov, Ivan Urban, opevnění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stateční chlapci zachránili v Dolní Sukolomi kamaráda, který při stavbě bunkru spadl do jímky a mohl se utopit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.